Як роботодавцю не порушити строків виплати відпускних через хакерську атаку

Остання хакерська атака що відбулася 27.06.2017 р. принесла українському бізнесу чимало клопоту. Бухгалтери не можуть вчасно зареєструвати податкові накладні, здати фінансову звітність та навіть розрахувати відпускні. Ось про останні і поговоримо у цьому матеріалі

Останнім часом в Україні почастішали хакерські атаки комп'ютерних мереж. Це має негативний вплив на  роботу підприємств та призводить до певних проблем. Наприклад, працівник виявив бажання отримати щорічну відпустку. Проте бухгалтерія, у зв'язку з хакерською атакою всієї комп'ютерної системи підприємства не в змозі у законодавчий термін розрахувати та виплатити відпускні кошти. Виникає цілком слушне питання: чи можливо здійснити розрахунок та виплату відпускних в інший термін?

Розрахунок відпускних в інші терміни

Використовуємо Закон України від 15.11.1996 року № 504/96 - ВР «Про відпустки» - далі Закон про відпустки

Між працівником і власником або уповноваженим ним органом узгоджується конкретний період надання щорічних відпусток у межах установлених графіком, згідно до статті 10 Закону про відпустки. Не пізніше як за два тижні до встановленого графіком термінана власник або уповноважений ним орган зобов'язаний у письмовій формі повідомити працівника про дату початку відпустки.

За узгодженням сторін трудового договору та за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорічну відпустку може бути проведена зміна термінів надання відпусток, що відображені у графіку. Якщо виникає така ситуація, що працівник просить перенести щорічну відпустку, наприклад, за сімейними обставинами на інший період або надати її у стислі терміни, а роботодавець не має заперечень стосовно зміни у графіку періоду використання ним відпустки, то порушення законодавства про відпустки не відбувається.

За час щорічної відпустки заробітна плата працівникам виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку відповідно до статті 21 Закону про відпустки.

Також частина четверта статті 115 КЗпП (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 року) визначає, що заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Статтею четвертою Закону про відпустки передбачено, що заробітна плата за час усіх видів відпусток повинна виплачуватися у зазначений строк. Виняток становлять відпустки у зв'язку  з вагітністю та пологами, оплата яких регулюється іншими законодавчими актами.

Сума, яка належить до виплати за час відпустки, відповідно до параграфа другого статті  7 Конвенції № 132 (Конвенція 132 про оплачувані відпустки від 24.06.1970 року)  виплачується зацікавленій особі до відпустки, за умови, якщо в угоді ,  що стосується цієї особи і роботодавця не передбачено інше.

Враховуючи те, що конкретний період надання щорічної відпустки чи її частини узгоджується між працівником та роботодавцем, та спираючись на положення зазначеної статті Конвенції працівник може окремо висловити своє бажання  отримання відпускних у терміни, що визначені між ним та роботодавцем. З цього випливає, що роботодавець, в інший обумовлений з працівником термін може виплатити йому відпускні.

Отже відповідаючи на наше запитання можемо стверджувати, що роботодавець може здійснити виплату відпускних працівнику за щорічну відпустку в інший термін.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді