Соціальна відпустка на дітей: чи можна отримати компенсацію за такою відпусткою

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи може працівниця (працівник) отримати компенсацію за соціальну відпустку на дітей?

Так, компенсацію за соціальну відпустку на дітей можна отримати, але лише при звільненні та за умови надання працівницею (працівником) усіх підтвердних документів і довідок. Також має бути заява на одержання відповідної компенсації. Розберемо ситуацію детальніше.


Додаткова відпустка на дітей надається тривалістю 10 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Осіб, які мають право на таку відпустку, визначає  ч. 1 ст. 19 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі – Закон про відпустки). Так, додаткова відпустка на дітей може бути надана:

  • одному з батьків, які мають 2-х або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину;
  • матері (батьку) особи з інвалідністю підгрупи А I групи;
  • одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Працівник повернувся до роботи після військової служби: відпустки, лікарняні, пільги

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (ч. 2 ст. 19 Закону про відпустки).

Соціальна відпустка на дітей може бути надана одинокій матері. Причому одинокі матері мають право на додаткову оплачувану відпустку до досягнення дитиною не 15, а 18 років. Позаяк дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Соціальна додаткова відпустка на дітей надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу. При цьому не має значення, чи день початку відпустки знаходить до чи після дня народження дитини. Так, якщо у такому році дитині виповнюється 15 років, то право на додаткову відпустку на дітей зберігається впродовж усього року. Однак отримати додаткову відпустку може лиши особа, яка працює. Так, щоб мати право на таку відпустку треба відпрацювати у календарному році хоча б 1 день. З 1-го робочого дня піти у відпустку на дітей не можна. Наприклад, у відпустку на дітей не може одразу піти жінка, яка перебувала у відпустці по догляду за дитиною 3 роки. Однак така жінка може відпрацювати 1 робочий день, а на наступний піти у відпустку. Або ж передати таке право батьку дитини.

Чинне законодавство не визначає строку давності, після якого працівниця (працівник) втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки. Тобто отримати компенсацію за соціальну додаткову відпустку на дітей можна лише у разі звільнення працівниці (працівника).

У разі звільнення працівниці (працівника) їм виплачується грошова компенсація за всі не використані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки тим,  які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 24 Закону про відпустки).

У разі смерті працівниці (працівника) грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки на дітей, виплачується спадкоємцям.

Отже, якщо працівниця (працівник) звільняється з роботи у відповідному році і має невикористану соціальну відпустку за цей рік, такій особі має бути виплачена за неї грошова компенсаціяНа новому місці роботи така особа не матиме права на отримання додаткової відпустки на дітей, оскільки така відпустка надається один раз впродовж відповідного календарного року.

Однак перед нарахуванням компенсації за відпустку на дітей треба від такої працівниці (працівника) отримати відповідні довідки (довільної форми):

  • з колишнього місця роботи – якщо така особа в тому році, за який отримує компенсацію, працювала в іншому місці та не скористалася там з тих чи інших причин правом на відпустку на дітей і не отримала компенсації за неї за цим попереднім місцем роботи. Якщо такої довідки немає, то слід вважати, що за такий рік відпустка на дітей була або ж компенсація була виплачена за цим попереднім місцем роботи. Тобто нараховувати компенсацію за такий рік тоді не потрібно;
  • від іншого з батьків, що він у такому році не користувався правом на відпустку на дітей. При цьому факт розлучення батьків ніяк на це питання не впливає. Навіть при розлученні право на відпустку на дітей зберігається в обох з батьків (виняток – відпустка для одинокої матері чи батька, який виховує дитину без матері). Право отримувати відпустку на дітей одному з батьків, а не лише матері, надано з 09 травня 2021 року (внесено зміни до ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки). Якщо інший з батьків – фізособа-підприємець (ФОП), то тоді має бути довідка, що така особа займається підприємницькою діяльністю та заява, що він не перебуває ніде у трудових відносинах.

Якщо компенсацію за відпустку на дітей бажає отримати одинока матір, то вона має надати документальні підтвердження свого статусу. Це ж саме стосується батька, який виховує дитину без матері.

Крім того, в усіх випадках мають бути надані копії свідоцтв про народження дітей, а якщо дитина з інвалідністю, – теж відповідні документальні докази. Обов’язково має бути заява на отримання компенсації від такої працівниці (працівника) з переліком усіх наданих документів.

Більш детально про соціальну додаткову відпустку на дітей читайте у матеріалі Додаткова відпустка на дітей: що варто знати бухгалтеру.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді