ДФС відповідає на деякі запитання щодо блокування ПН/РК в ЄРПН

Питання та відповіді на запинання стосовно блокування реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, що виникають в процесі діяльності підприємств

Припинена на декілька днів реєстрація податкових накладних практично по всіх підприємствах, що надають послуги, зокрема, вантажні перевезення. Підставою стало те, що коди на «вхідні» товари не співпадають з кодами на надання послуг.

Щодо блокування ПН/РК в ЄРПН

Відповідно до вимог пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) реєстрація податкової накладної /розрахунку коригування зупиняється, коли за результатами автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Моніторинг) визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідає умовам, що визначені пунктом 6 Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Критерії), затверджених наказом МФУ від 13.06.2017 року № 567 «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 16.06. 2017 року № 753/30621 (далі - наказ).

Для того, щоб уникнути зупинки податкових накладних/розрахунків коригування, що свідчать про постачання (виготовлення) товарів/послуг платником на постійній основі та поданих на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних, відповідно до пункту 3 Критеріїв наказу такий платник податків має право надати інформацію за формою, згідно з додатком до цих Критеріїв. Така форма відображає специфіку господарської діяльності окремо за кожним видом економічної діяльності (далі - таблиця даних платника податку).

З урахуванням поданої Таблиці даних платника податку ДФС здійснюватиме моніторинг. За умови, якщо така таблиця буде врахована комісією Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Блокується реєстрація податкових накладних, що виписані на неплатників ПДВ. Це суперечить наказу МФУ № 576 від 13.06. 2017 року. Не підлягає автоматичному моніторингу відповідності критеріям оцінки податкова накладна/розрахунок коригування, яка складена за операцією, що звільнена від оподаткування, відповідно до пункту 5 наказу МФУ № 567.

На сьогодні питання стосовно блокування реєстрації податкових накладних, виписаних на неплатників ПДВ вирішено. На даний час під автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних /розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних /розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних не підлягає податкова накладна, яка складена за операцією, що є звільненою від оподаткування та/або не підлягає наданню отримувачу (покупцю).

Що потрібно робити при зупинці реєстрації податкових накладних /розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідно до пункту 201.16 Податкового кодексу України при зупиненні реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстр), платник податку має право протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у такій податковій накладній/розрахунку коригування надати пояснення та/або копії документів, що зазначені у підпункті “в” підпункту 201.16.1 пункту 201.16 статті 201 Кодексу.

За формою J(F) 1312601 можна подати пояснення у вигляді Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН/РК (далі Повідомлення). По кожній окремо податковій накладній розрахунку коригування, реєстрацію якої зупинено в  Реєстрі надається Повідомлення J (F) 1312601. До такого Повідомлення  у вигляді окремих додатків за формою J (F)1360101 у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ) додаються копії документів.

Обмеження не залежить від Державної фіскальної служби, а диктується обмеженнями системного програмного забезпечення. Для одного вкладеного документа 2 МБ, як свідчить практичний досвід, цілком достатньо.

Чи може призвести до невчасної подачі квартальної звітності великими підприємствами призупинка реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування?

Усі податкові накладні/розрахунки коригування, що подаються на реєстрацію в Єдиний реєстр податкових накладних (далі - ЄРПН), з метою оцінки ступеня ризиків, достатніх для їх зупинення до проведення Моніторингу, за результатами якого можливе зупинення їх реєстрації перевіряються ДФС, відповідно до ознак, визначених пунктом 6 Критеріїв, затверджених наказом.

Відповідно до вимог пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу зупиняється реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування у разі, коли за результатами Моніторингу визначено, що така податкова наклада/розрахунок коригування відповідає умовам, які визначені пунктом 6 Критеріїв наказу.

Щоб уникнути зупинки податкових накладних/розрахунків коригування, що свідчать про постачання (виготовлення) товарів/послуг платником податків на постійній основі , які подано на реєстрацію до ЄРПН, такий платник, відповідно до пункту 3 Критеріїв має право надати інформацію за Таблицею даних платника податку. З урахуванням поданої Таблиці даних платника податку здійснюється Моніторинг ДФС. За умови, коли така таблиця врахована комісією ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної /розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, або відмову в такій реєстрації.

Проблемою для виробників товарів/послуг є відсутність процедури розгляду Таблиці даних платників податків. По відправленим Таблицям багато з них отримують відмову. Згідно з наказом платники податку мають право направляти лише одну Таблицю без додаткових документів (коли квитанції до накладних були отримані у період тестового режиму). Причина відмови відсутня.

Інформація, що подана платником податку за формою, згідно з додатком до Критеріїв та затверджена наказом розглядається комісією державної фіскальної служби протягом 5 робочих днів. Відповідно до останнього абзацу пункту 5 Критеріїв наказу передбачено, що у разі коли до контролюючого органу надійшла інформація, що свідчить про надання платником недостовірної інформації згідно з додатком до Критеріїв, комісія ДФС має право прийняти рішення про неврахування інформації, наданої платником за встановленою формою, при здійсненні ДФС автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді