Затверджено порядок роботи комісії, що приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН

У попередніх матеріалах ми писали про новий законопроект Мінфіну, щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань у ЄРПН. У цьому матеріалі ми розкажемо про порядок роботи комісії, що розглядатиме ці справи

Нещодавно ДФС представила проект наказу Мінфіну, «Про затвердження Порядку роботи Комісії, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову у такій реєстрації».

Власне, проект наказу було розроблено у відповідності до вимог підпункту 201.16 Податкового кодексу України (далі – ПК). Проектом наказу визначається порядок роботи комісії з метою прийняття рішення щодо реєстрації чи відмови в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в ЄРПН.

Що передбачає порядок роботи комісії

Порядок роботи комісії передбачає наступні пункти:

  • У складі комісії мають бути посадові особи ДФС. Комісія має складатися із голови ДФС, його заступника та секретаря комісії ДФС, а також, не менше 7 членів;
  • Члени комісії ДФС мають право ознайомлюватися із усіма матеріалами, наданими на розгляд комісії, брати участь у перевірці матеріалів та вивчати всю інформацію про платника ПДВ, що наявна у ДФС;
  • Форма роботи комісії – засідання, що проводяться за потреби. Час та місце проведення засідання визначає голова комісії. Засідання вважається правомочним, якщо у ньому приймає участь не менше 2/3 складу;
  • Комісія розглядає письмові пояснення та копії документів, подані платником ПДВ до контролюючого органу відповідно до пункту 201.16.2 ПК;
  • Комісія може перевірити копії документів, що були подані платником податків на їх достовірність та законність шляхом звірки даних.

Засідання комісії ДФС складається з наступних етапів:

  • Доповідь секретаря комісії ДФС;
  • За потребою, доповідь проводиться членами комісії ДФС;
  • Члени комісії вносять свої пропозиції, обговорюють їх;
  • Голова комісії виносить рішення щодо припинення обговорення;
  • Відбувається голосування;
  • Голова оголошує остаточні результати голосування;
  • Оформлюється протокол засідання, який підписується учасниками комісії.

Протокол засідання обов'язково має містити перелік осіб, що були присутні на засідання, порядок засідання, питання які розглядались, перелік осіб, що виступали, результати голосування, рішення голови комісії.

Затверджено порядок роботи комісії, що приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН В ДФС зауважили, що особи, які не є членами комісії не можуть брати участь у засіданнях комісії.

Підстави для прийняття рішень комісією

Підстави для прийняття рішень комісією ДФС визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження підстав для прийняття рішення Комісією Державної фіскальної служби України про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації».

Рішення з питань які розглянула комісія на своїх засіданнях приймаються шляхом голосування. Голосування досить просте – голосують всі наявні члени комісії. Якщо результат голосування різний, то вже голова приймає рішення якому з варіантів надати перевагу.

По закінченні засідання, комісія приймає рішення – затвердити ПН/РК в ЄРПН чи відмовити платникові в реєстрації.

Затверджено порядок роботи комісії, що приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН Рішення комісії має бути надіслане платнику ПДВ протягом 5-ти робочих днів, за наступним днем після засідання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді