Магазин безмитної торгівлі та порядок оподаткування ПДВ

Магазин безмитної торгівлі - спеціалізований торговельний заклад, а отже і оподаткування ПДВ для нього має свої особливості

Магазин безмитної торгівлі - це спеціалізований торгівельний заклад, що розташований у пункті пропуску через державний кордон України, відкритому для міжнпродного сполучення, а також на повітряному чи водному транспортному засобі комерційного призначення, що виконує міжнародні рейси, та призначений для реалізації товарів, поміщених у митний режим безмитної торгівлі, що визначено пунктом 1 статті 420 Митного кодексу України (далі - МКУ).

Магазин безмитної торгівлі: особливості оподаткування ПДВ

Порялок оподаткування операцій з товарами, поміщеними в митний режим безмитної торгівлі визначено пунктом 206.11 статті 206 Податкового кодексу України (далі - ПК), а саме:

  • умовне повне звільнення від оподаткування застосовується до операцій із ввезення товарів з - за меж митної території України в магазин безмитної торгівлі за умови дотримання вимог та обмежень, що встановлені главою 22 МКУ;
  • відповідно до підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 ПК оподатковуються операції з вивезення товарів з митної території України в магазин безмитної торгівлі.

За нульовою ставкою, відповідно до підпункту 195.1.1.пункту 195.1 статті 195 ПК, оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України:

  • у митному режимі експорту;
  • у митному режимі реекспорту, коли товари у такий режим поміщені згідно до пункту 5 частини першої статті 86 МКУ:
  • у митному режимі безмитної торгівлі;
  • у митному режимі вільної митної зони.

Отже, нульова ставка застосовується до операцій з постачання товарів платником ПДВ магазину безмитної торгівлі при вивезенні товарів з митної території України в магазин безмитної торгівлі.

Платник податку на дату виникнення податкових зобов'язань, відповідно до пункту 201.1 статті 201 ПК, зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку , визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи. Її потрібно зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних у термін, що встановлений ПК.

При складанні податкових накладних, відповідно до пункту 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31. 12. 2015 року № 1307 (далі - Порядок №1307), особливості заповнення яких викладені у підпункті 10 - 15 Порядку № 1307 робиться помітка “Х”.

Помітка “Х” робиться у верхній лівій частині таких накладних у графі “Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)”. Зазначається тип причини, зокрема, “07 - Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України”.

Код ставки ПДВ, за яккою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, що постачаються - зазначається у графі 8 табличної частини розділу Б. Зокрема, 901 - при здійсненні операцій з вивезення товарів за межі митної території України, які підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою.

Обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, відповідно до пункту 16 Порядку № 1307 зазначаються у графі 10.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді