Чи оприбутковувати актив, не оплачений покупцем

Підприємство придбало основний засіб, але не повністю за нього розрахувалось. А за умовами договору право власності на таке майно переходить з моменту повної оплати

Підприємство придбало основний засіб, але не повністю за нього розрахувалось. А за умовами договору право власності на таке майно переходить з моменту повної оплати. Чи можна ввести в експлуатацію такий основний засіб та амортизувати його?

Втрата первинних документів через руйнування офісу

До активів відносять ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому (ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV ; далі ― Закон про бухоблік; п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» ).

Що означає контрольованість ресурсів, Закон про бухоблік та вітчизняна стандартизація не визначають. Однак у листі від 04.10.2010 № 31-34020-20-10/26573 фахівці Мінфіну роз’яснили, що контрольованим є ресурс, вигоди від використання якого, як очікується, надходитимуть підприємству. При цьому підприємство може обмежити доступ до цих вигід іншим.

Водночас згідно з параграфом 13 МСБО 38 «Нематеріальні активи» суб’єкт господарювання контролює актив тоді, коли він має повноваження отримувати майбутні економічні вигоди, що надходять від основного ресурсу, та обмежувати доступ інших до цих вигід. Тобто тлумачення поняття контролю у роз’ясненні Мінфіну співзвучне тому, що наведено й у міжнародному стандарті.

П’ять причин провести інвентаризацію

Чи оприбутковувати актив, не оплачений покупцем
Олена Сердюкексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
З 01.01.2019 вже всі великі і середні підприємства оприлюднюватимуть річну фінзвітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці. Висновки стосуватимуться фінзвітності за 2018 рік. Отже, багатьом підприємствам на вимогу аудиторів доведеться провести річну інвентаризацію. Є ще принаймні п’ять причин, щоб провести інвентаризацію до кінця року.

Тож у нашій ситуації покупцю майна потрібно ретельно проаналізувати умови договору купівлі-продажу та встановити, чи існує контроль над отриманим майном. Якщо такого контролю немає, то не можна й оприбутковувати майно на баланс підприємства, вводити його в експлуатацію як основний засіб та амортизувати.

Додамо, що з позиції цивільного законодавства договором може бути встановлено, що право власності на переданий покупцеві товар зберігається за продавцем, зокрема, до оплати товару. У такому разі покупець не має права до переходу до нього права власності розпоряджатися товаром, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із призначення та властивостей товару. І якби покупець прострочив оплату товару або відмовився його оплатити, продавець мав би право вимагати від нього повернення товару (ст. 692 , 697 Цивільного кодексу України ).

Отже, з огляду на умови ситуації, найімовірніше, у покупця немає контролю над отриманим майном. Адже до надходження всієї суми оплати за таке майно зобов’язання покупця не можуть вважатися повністю виконаними і за продавцем зберігається право власності на таке майно.

ОСНОВНІ ЗАСОБИ: проблемні питання та їх розв’язок

Чи оприбутковувати актив, не оплачений покупцем
МОРОЗОВСЬКА Галина експерт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • до якої групи основних засобів у бухгалтерському і податковому обліку віднести холодильник, мікрохвильову піч, пилосос; • чи включають витрати на страхування об’єкта до його первісної вартості; • витрати на ремонт придбаного основного засобу до введення його в експлуатацію збільшують первісну вартість; • чи виникають у податковому обліку різниці за амортизацією МНМА; • як встановити вартість оприбуткування; • чи можна їх амортизувати; • ліквідаційна вартість: чи обов’язково її встановлювати; • чи призупиняють амортизацію на період ремонту; • чи обов’язково дооцінювати об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість — 0 грн; • чи списувати з балансу повністю замортизовані основні засоби


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді