Річниця компанії: облік та оподаткування витрат на корпоратив

Підприємство планує урочистий корпоративний захід з нагоди річниці створення. Формат заходу — офіційна частина плюс коктейль і фуршет, на який запрошують партнерів. Гостям, які приїдуть із інших міст, буде оплачено розміщення в готелі. Як правильно оформити документально й оподаткувати усі витрати на корпоратив, якщо підприємство — платник податків на загальних підставах із річним оборотом понад 20 млн грн і неплатник ПДВ?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості використання майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку (абз. «а» та «б» пп. 164.2.17 Податкового кодексу України; ПК).

Витрати на проведення корпоративу

ПДФО та військовий збір

Доходи фізичних осіб, у т. ч. одержані у вигляді додаткового блага, оподатковують, лише коли їх одержав конкретний платник податку. Тобто якщо можна встановити (за документами), хто, чим і в якому розмірі скористався.

З огляду на це вартість святкового вечора (бенкету, корпоративу), що підприємство організовує для своїх працівників і гостей, не включають до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих фізосіб, тобто не оподатковують ПДФО і військовим збором. Такої думки дотримуються і податківці (ЗІР, категорія 103.02).

Водночас не становить труднощів ідентифікувати осіб, які проживають за рахунок підприємства у готелі. Адже готелі ведуть облік постояльців, зазначаючи у первинних документах їх дані.

Отож, вартість оплачених послуг готелю, де проживатимуть гості, оподатковують ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%). До ПДФО застосовують натуральний коефіцієнт, який за ставки податку 18% дорівнює 1,2195. Адже додаткове благо надано фізособі у негрошовій формі (п. 164.5 ПК).

Надаючи додаткове благо нерезидентові, коли можна ідентифікувати одержувача (зокрема оплачене проживання у готелі), підприємство є податковим агентом нерезидента щодо такого доходу. Як податковий агент підприємство утримує податок із суми такого доходу (пп. 168.1.1 ПК).

Вартість корпоративу не оподатковують ЄСВ. Адже такий дохід не належить до заробітної плати й інших компенсаційних виплат. До того ж, він не персоніфікований. Оплата вартості проживання партнерів у готелі також за своєю суттю не є зарплатною виплатою. Отже, об’єкта оподаткування ЄСВ також немає.

Оскільки підприємство — неплатник ПДВ, податкових зобов’язань з ПДВ у нього взагалі не виникає, у т. ч. за безоплатного постачання послуг. Для такого підприємства неважливо, чи можна класифікувати захід як господарську діяльність.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді