Статистична звітність підприємства у 2024 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Щороку форми статистичної звітності змінюються. Подавати статистичну звітність необхідно всім суб’єктам господарювання, як і ФОПам. Статистична звітність 2024, строки подання статистичної звітності 2024, форми статистичної звітності 2024 — у консультації

Відповідальність за статистичну звітність

Обов’язковість статистичної звітності випливає з норм Закону України «Про офіційну статистику» від 16.08.2022 № 2524-IX (даліЗакон № 2524). Його норми обов’язкові не лише для органів Держстату, але й для респондентів.

Відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень, подання недостовірних даних у статистичній звітності, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням визначає стаття 1863 КпАП. До посадових осіб може бути застосований адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 1863 КпАП) або ж від 255 до 425 грн у разі повторного порушення протягом року (ч. 2 ст. 1863 КпАП). Увага ФОП: за статтею 186КпАП ці штрафи застосовуються й до підприємців та навіть звичайних фізосіб. Щоправда в останньому випадку штрафи менші: лише від 51 до 85 грн. Накладати штрафи може сам орган Держстату.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Респонденти

Статистична звітність подається респондентами. До них згідно з пунктом 3 частини 1 статті 5 Закону № 2524 належать, зокрема:

  • юридичні особи;
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб, що знаходяться на території України;
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб України, що знаходяться за кордоном;
  • фізичні особи.

Таким чином, ФОП також подають статистичну звітність.

Органи Держстату визначають якими респондентами має подаватись статистична звітність і яка. Основний обов’язок респондента згідно з частиною 2 статті 26 Закону № 2524 – подавати органам Держстату достовірну інформацію, у т. ч. з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку:

  • безкоштовно;
  • в повному обсязі;
  • за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією;
  • у визначені строки.

Способи подання статзвітності 2024

Статзвітність фізичні особи подають у паперовій або електронній формі.

Статзвітність юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, розташовані на території України, відокремлені підрозділи юридичних осіб України, розташовані за кордоном, фізичні особи — підприємці виключно в електронній формі.

Перелік форм, за якими необхідно звітувати до органів державної статистики, можна отримати у сервісі «Пошук за кодом ЄДРПОУ».

Бланки форм статистичної звітності та інструкцій/роз'яснень по їх заповненню представлені у розділі «Респондентам — Альбом форм державних статистичних спостережень».

Терміни подання форм статистичної та фінансової звітності зазначено в рубриці «Респондентам — Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності».

Календар подання статистичної звітності 2024

Щороку Держстат оприлюднює табель (перелік) форм статистичних спостережень на наступний рік. Є такий Табель статзвітності на 2024 рік, а також Календар статзвітності на 2024 рік.

Статистична звітність: зміни

Відслідкувати зміни 2024 по тим формам, які вам необхідні, можна на інформативні сторінці Держстату.

Статистична звітність: яку подавати

Окрім вивчення загального табелю форм статистичної звітності на 2024 рік можна скористатися й запропонованим Держстатом пошуковиком, який дозволяє за реєстраційним номером суб’єкта господарювання (ЄДРПОУ) знайти, які форми треба подавати підприємству.

Також можна просто звернутися до регіонального представництва Держстату за консультацією.

Статистична звітність: строки подання

Для визначення строків подання статзвітності користуємося Календарем статзвітності на 2024 рік.

Види статистичної звітності 2024

Статистична звітність за періодами її подання поділяється на:

  • місячну;
  • квартальну;
  • річну.

Окрім цього, вирізняють її за галузями, сферами, економічними й соціальними процесами тощо. Розглянемо їх детальніше з наведенням форм звітності, періоду подання та респондентів, які її подають.

Форми статистичної звітності 2024

Статистична звітність бланки 2024

Усі бланки за видами діяльності можна знайти у вже згаданому Загальному табелі (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2024 рік. Зокрема там можна знайти такі сфери:

Ринок праці

Статистична звітність для державного статистичного спостереження з ринку праці, зокрема оплати праці й соціально-трудових відносин складається з трьох форм:

  • 1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»;
  • 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці»;
  • Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (1-ПВ (умови праці));
  • Звіт про заборгованість з оплати праці

Діяльність підприємств

Для державного статистичного спостереження діяльності підприємств необхідна статистична звітність за формами:

  • 1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства»;
  • 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами»;


зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді