Податкова декларація з податку на нерухоме майно 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Встигніть подати форму податкової декларації з податку на нерухоме майно вчасно. Наші підказки допоможуть не схибити у цій нелегкій справі. Порядок заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, бланк податкової декларації з податку на нерухоме майно — у консультації

Бланк податкової декларації з податку на нерухоме майно 2024

Форма декларації з податку на нерухоме майно затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 № 408 у редакції наказу Мінфіну від 10.11.2022 № 371. Однак останні зміни були з наказом Мінфіну від 05.12.2022 № 412, який набув чинності ще 20 грудня 2022 року. Ця форма декларації діяла весь 2023 рк і з нею починаємо 2024 рік.

Декларація має два додатки, які є невід’ємною частиною декларації та стосуються розрахунку у частині об’єктів:

  • житлової нерухомості – Додаток 1;
  • нежитлової нерухомості – Додаток 2.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Декларація на нерухоме майно: термін подання

Загальним правилом є подача декларації не пізніше 20 лютого звітного року (пп. 266.7.5 ПК). У 2024 році останній день подачі декларації припадає якраз на 20 лютого 2024 року (вівторок). Податок при цьому рахується станом на 1 січня 2024 року (абз. 1 пп. 266.7.5 ПК).

Очевидно, що після 20 лютого у платника податку можуть статися певні зміни у нерухомому майні – з’явитися нові об’єкти чи вибути існуючі. Тоді власник майна повинен подати декларацію впродовж 30 к. днів з дня змін у праві власності. Однак такі вимоги стосуються лише юросіб, так як фізособи майнову декларацію взагалі не подають, так як їм податок рахують самі податківці, надсилаючи податкове повідомлення-рішення (пп. 266.7.5 ПК). Таким чином, впродовж звітного року у юросіб необхідність подати додаткову декларацію може виникнути будь-коли.

У декларації сума податку розбивається на 4 рівні частини, які сплачуються до 30-го числа місяця, який настає за звітним кварталом (пп. «б» пп. 266.10 ПК). У разі попадання 30-го дня на вихідний платити треба у найближчий робочий день (див. абз. 13 п. 57.1 ПК), але краще все ж таки зробити платіж з податку напередодні вихідних, не відкладаючи на останній день.

Декларація з податку на нерухомість: куди подавати

Декларація на нерухомість подається до податкової за місцезнаходженням адміністративних центрів територіальних громад, на території яких знаходяться об'єкти оподаткування, в якому перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку) (абз. 1 пп. 266.7.5 ПК, а також примітка 7 до Декларації).

Алгоритм заповнення декларації з податку на нерухоме майно

Коли заповнюємо декларацію з податку на нерухомість:

  • встановлюємо об’єкти нерухомості, якими володіє підприємство, та перевіряємо за ними дані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно;
  • визначаємо тип нерухомості та знаходимо ставки податку за ним, встановлені відповідною місцевою радою;
  • визначаємо розміри пільги, якщо вона наявна;
  • заповнюємо необхідний додаток (розрахунок) до декларації в залежності від типу нерухомості (житлова/нежитлова);
  • переходимо до заповнення основної частини декларації, в яку заносимо з додатків суму податкових зобов’язань за поточний рік. Якщо є виправлення помилки, яка спричинила недоплату податку на нерухомість за попередні звітні періоди, то переносимо й уточнені податкові зобов’язання зазначаючи ще й суму самоштрафу та пені;
  • не забуваємо наприкінці основної частини декларації вказати кількість додатків до неї.

Заголовна частина декларації в цілому стандартна, як і в інших деклараціях, за винятком того, що:

  • номер декларації ставиться наростаючим підсумком і якщо декларація подається вперше за поточний рік, то її номер буде «1». Якщо подається вперше уточнюючий розрахунок, то він теж має номер «1». Номер «2» матиме другий уточнюючий розрахунок за рік і т.д. Якщо декларація подається по різним податковим, то по кожній податковій ведеться своя, тобто окрема нумерація;
  • найменування органу ДПС наводиться не за місцем реєстрації платника податку, а за місцем знаходженням адміністративних центрів територіальних громад, на території яких знаходяться об'єкти нерухомості, в якому перебуваєте на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

Додатки декларації з податку на нерухомість 2024: заповнення окремих граф

Декларація з податку на нерухомість має два додатки, кожний з яких призначений для свого типу нерухомості – житлової чи нежитлової. Всі ці додатки мають однакову побудову та різняться лише типом нерухомості щодо якої обчислюються податкові зобов’язання й уточнюються дані раніше поданих декларацій. Типи об’єктів нерухомості визначають на підставі оригіналів документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти.

Правила щодо кількості додатків такі:

  • якщо одного зі згаданих типів нерухомості – житлової чи нежитлової – немає, то й відповідного додатка подавати не треба (примітка 1 Декларації);
  • у разі наявності обʼєктів нерухомості, що знаходяться на території різних територіальних громад, але обслуговуються одною податковою, то тоді подати одну декларацію з кількома додатками відповідного типу.

Якщо декларація на нерухоме майно подається як звітна, то у відповідному додатку заповнюється лише розділ І щодо розрахунку податкового зобов’язання. Щодо розділу ІІ, то він заповнюється при уточненні податкових зобов’язань, тобто виправленні помилок.

Суми з додатків декларації: куди записати

Останній рядок розділу І кожного додатка містить суму нарахованого податку на нерухомість. Ці суми слід додати по кожному додатку відповідного типу та перенести до основної частини декларації, а саме:

  • по жилій нерухомості (всі Додатки 1) – до ряд. 5.1;
  • по нежилій нерухомості (всі Додатки 2) – до ряд. 6.1.

Наприклад, якщо платник податку має 3 магазини з розташуванням за різними в територій, то йому треба:

  • скласти 3 додатки з номером «1»;
  • додати суми розрахованого податку по цим трьом додаткам (це ряд. 3 графи 19);
  • занести отриманий підсумок до ряд. 6.1.

При подачі уточнюючої декларації на основі підсумків за розділами ІІ відповідних додатків заповнюються:

  • по жилій нерухомості (всі Додатки 1) – ряд. 5.2-5.5;
  • по нежилій нерухомості (всі Додатки 2) – ряд. 6.2-6.5.

Порядок заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно під час воєнного стану

У платника платника податків в період воєнного стану в Україні виникає право не нараховувати та не сплачувати податок на нерухомість, щодо об’єктів оподаткування, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії, перелік яких визначений урядом (пп. 69.22 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Для цього є Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, який затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Однак таке звільнення не вважається податковою пільгою (роз’яснення ДПС 106.05 ЗІР). Це значить, що у декларації не заповнюються:

  • кол. 18-22 розд. І Додатка 1 (житлова нерухомість);
  • кол. 17-21 розд. І Додатка 2 (нежитлова нерухомість).

Пояснення щодо зменшення суми податку до сплати (різниця між показниками кол. 17 і кол. 23 розд. І Додатка 1 Декларації та кол. 16 і кол. 22 розд. І Додатка 2 Декларації) у зв’язку із застосуванням даного звільнення треба зазначити ряд. 8 Декларації «Доповнення до Податкової декларації». Також у кол. «Зміст доповнення» тоді слід вказати причину зменшення податку, наприклад такими словами: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до пп. 69.22 п. 69 підрозд. 10 Перехідних положень ПК».

Зразок заповнення оновленої форми декларації з податку на нерухомість

Приклад заповненого Додатка 2 (нежила нерухомість) до податкової декларації з податку на нерухомість та основної частини декларації наведено нижче.

бланк податкової декларації з податку на нерухоме майно

декларація на нерухомість бланк

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді