Звільнення та прийняття на роботу працівника в одному місяці: чи буде ПСП

Автор
заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Працівник підприємства звільнився з роботи у середині місяця. Але через кілька днів його знову прийняли на роботу на те саме підприємство. З’ясуємо, коли такий працівник матиме право на податкову соціальну пільгу

Насамперед нагадаємо: платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (п. 169.1 Податкового кодексу України; ПК).

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді зарплати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) (пп. 169.2.1 ПК).

Згідно з підпунктом 169.3.4 ПК ПСП надають з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку був звільнений з місця роботи.

Якщо фізособа припиняє трудові відносини, роботодавець зобов’язаний здійснити, у т. ч. за місцем застосування ПСП, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді зарплати, а також суми наданої ПСП (пп. 169.4.2 ПК).

Отже, при звільненні працівника роботодавець проводить перерахунок. Якщо загальна сума місячної зарплати не перевищує граничного розміру (у 2015 році — 1710 грн.), то до такого доходу застосовується ПСП.

Водночас, якщо працівника у місяці звільнення заново прий­няли на роботу (без зміни роботодавця), податковий агент має право здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП (пп. 169.4.3 ПК).

Отже, якщо вже загальний місячний оподатковуваний дохід перевищує 1710 грн., то працівник у такому місяці втрачає право на ПСП. Натомість він може зберегти право на ПСП за умови, якщо його загальний місячний оподатковуваний дохід не перевищує 1710 грн. та після повторного надання заяви на отримання ПСП.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку втрачається право на ПСП та виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми такого доходу недоплата стягується за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення суми такої недоплати (пп. 169.4.4 ПК).

Звільнення та прийняття у формі № 1ДФ

Особи, які відповідно до ПК мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у встановлені строки Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі — форма № 1ДФ) до контролюючого органу за місцем свого розташування (пп. «б» п. 176.2 ПК).

Форму № 1ДФ та порядок її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок № 4). Згідно із пунктом 3.7 Порядку № 4 заповнення граф 6 та 7 передбачено за тими фізособами, яких приймали на роботу у звітному періоді (графа 6) та які були звільнені у звітному періоді або звільнені до початку звітного періоду, але отримували доходи у звітному періоді (графа 7).

При неодноразовому прий­нятті фізособи на роботу та її звільненні у звітному кварталі про таку особу потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів інформацію про звільнення та працевлаштування особи зафіксовано у звітному кварталі.

Відповідно до пункту 3.8 Порядку № 4 у графі 8 «Ознака податкової соціальної пільги» відображають ознаку ПСП. Довідник ознак податкових соціальних пільг наведено у додатку до Порядку № 4. Графу 8 заповнюють тільки для фізосіб, які мали пільги щодо ПДФО у звітному періоді згідно із законодавством за місцем отримання основного доходу. За відсутності у фізособи пільг у звітному періоді у графі 8 проставляють прочерк.

Отже, оскільки у разі неодноразового прийняття фізособи на роботу та її звільнення з роботи у звітному кварталі про таку особу у формі № 1ДФ потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів інформацію про зміну місця роботи особи зафіксовано у звітному кварталі, то графу 8 заповнюють так.

Якщо загальна сума місячної зарплати та прирівняних до неї виплат не перевищує граничної суми для застосування ПСП, то графу 8 заповнюють як у першому, так і в другому рядках. Якщо ж місячна зарплата та прирівняні до неї виплати більші за граничну суму для застосування ПСП, то графу 8 для першого та другого рядка не заповнюють.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді