Ви запитуєте, ми відповідаємо: ТОП-питання липня

Щоб полегшити вашу роботу, ми підібрали ТОП-питання липня. Збережіть статтю у корисне і не витрачайте час на пошук відповідей.

Чи була підвищена мінімальна заробітна плата з 1 липня 2020 року?

Ні, мінімальну заробітну плату не підвищили. Розмір мінімальної зарплати у 2020 році становить 4723 гривні (ст. 8 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік).

Чи потрібно ФОПам платити за себе ЄСВ за червень?

Так, ФОПам потрібно платити ЄСВ за себе за червень. Звільнення стосується тільки березня-травня 2020 року (п. 9-10 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ). Тому за червень підприємці мають сплатити ЄСВ за себе.

Нагадаємо, що штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ не діють по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (п. 9-11 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ).

Чи можна продовжити відпустку без збереження у липні?

Так, працівнику можна надати відпустку без збереження у липні. Адже відповідно до постанови КМУ від 20.05.2020 № 392 карантин діє до 31.07.2020.

Як обчислювати відпускні після простою та відпустки за власний рахунок?

Відпускні нараховують не за робочі, а календарні дні. Щоб їх обчислити, визначте розрахунковий період і обчисліть середню зарплату працівника. Для цього скористайтеся Порядком № 100.

Спочатку визначте середньоденний заробіток: сумарний заробіток за останні 12 місяців перед відпусткою або за менший фактично відпрацьований період поділять на кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду. Святкові та неробочі дні, встановлені статтею 73 Кодексу законів про працю України, не враховуйте.

Усі виплати включайте до розрахунку середнього заробітку в тому розмірі, в якому їх нарахували, без вилучення відрахувань на податки, стягнення аліментів тощо.

Коли обчислюєте відпускні, деякі періоди потрібно вилучити з розрахункового періоду.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді