Штраф за несплату ЄСВ 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У цій консультації розглянемо яка відповідальність передбачена за несплату ЄСВ чи неподання звітності, як уникнути штрафів і що робити, якщо уже отримали штраф. Згадаємо також і звільнення від штрафів у 2020 році через карантин.

Штраф за несвоєчасну сплату ЄСВ 2020

ЄСВ - єдиний соціальний внесок – це не податок, але не менш небезпечний на отримання штрафів. Це обов'язковий державний платіж, який сплачують підприємства та підприємці. При чому останні його платять як “за себе”, так і за найманих працівників.

Незважаючи на те, що найбільшим отримувачем ЄСВ є Пенсійний фонд України, його адмініструванням займається Державна податкова служба. Це значить, що саме податківці займаються нарахуванням штрафів за порушення в сфері ЄСВ.

Калькулятор заборгованості та штрафів

Несвоєчасна сплата ЄСВ 2020: кого штрафують

Оштрафовані за несплату чи несвоєчасну сплату ЄСВ можуть бути:

  • звичайні підприємства, які сплачують ЄСВ за своїх працівників;
  • усі приватні підприємці, які перебувають як на загальній системі, так і на спрощеній, які сплачують ЄСВ “за себе” (всі групи єдиного податку від 1-ї до 3-ї);
  • самозайняті особи, які займаються професійною діяльністю і теж сплачують ЄСВ “за себе”, як і ФОП;
  • ФОП, які мають найманих працівників і тому є страхувальниками, сплачуючи ЄСВ за своїх працівників. Виняток – єдиноподатники 1-ї групи, які не можуть мати найманих працівників.

Кого не оштрафують за ЄСВ

Таке виключення є і це особи, які сплачують ЄСВ добровільно за спеціальним договором і подають звіт з ЄСВ форми Д6. Це можуть бути, наприклад, громадяни України, що працюють за кордоном. Чинним законодавством не передбачена відповідальність для них, наприклад, штраф за неподання звіту ЄСВ форми Д6. Але такі особи за умови ненадання звіту по закінченню договору втрачають право на отримання страхових виплат при настанні страхового випадку, зазначеного в договорі страхування (301.05 ЗІР). Більш конкретно відповідальність, наприклад, за термінами сплати може прописуватися в самому договорі.

Які бувають штрафи за ЄСВ

Відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ буває 2-х видів:

У чому різниця

Відповідальність

Фінансова

Адміністративна

Призначення

За порушення термінів сплати, недоплату, неподання звіту з ЄСВ або подачу його з порушеннями, спотвореннями, помилками

Хто сплачує

Підприємство чи ФОП

Посадова особа підприємства (директор, головбух)

Різновиди

Штраф і пеня

Тільки штраф

На підставі чого нараховується

Закон “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.08.2010 р. № 2464 (далі – Закон № 2464)

КпАП

Фінансові штрафи за ЄСВ

Розглянемо спочатку фінансові штрафи, в т.ч і штраф за несвоєчасну сплату ЄСВ:

Порушення

Штрафи фінансового характеру

(ст. 25 Закону № 2464)

За неправильне нарахування ЄСВ

Якщо виявлено після перевірки ДПС або страхувальником самостійно. Донарахування своєчасно ненарахованого ЄСВ.

10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донарахована така сума, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ

За несплату/несвоєчасну сплата

ЄСВ по найманим працівникам, а також ЦПД, інші випадки. Несплата, несвоєчасна сплата, неповна сплата ЄСВ при одночасній виплаті зарплати, лікарняних, декретних.

10% своєчасно несплаченої (неперерахованої) суми

ЄСВ по найманим працівникам, а також ЦПД, інші випадки. Несплата, несвоєчасна сплата, неповна сплата ЄСВ в інших випадках, коли сплата на прив’язана до виплати зарплати та інших виплат.

20% своєчасно несплаченої (неперерахованої) суми

ЄСВ “за себе”. Порушені терміни сплати (перерахування) ЄСВ приватним підприємцем і в інших випадках, коли сплата не прив'язана до виплати зарплати та інших виплат.

20% своєчасно несплаченої (неперерахованої) суми

За звітність з ЄСВ

Порушення термінів подачі, надання за не за встановленою формою Звіту з ЄСВ

170 грн за кожне таке порушення

Ті ж дії щодо звіту з ЄСВ, які були здійснені платником ЄСВ повторно, якщо протягом року вже по ньому застосовувався штраф

1020 грн за кожне таке порушення

За бухгалтерський облік

Порушення правил ведення бухгалтерської документації, яка служить основою для нарахування ЄСВ

Від 136 до 255 грн

Штрафи за ЄСВ в умовах карантину

Карантинними Законом № 540 та Законом № 533 встановлені строки тимчасового незастосування штрафів за ЄСВ, які стосуються:

  • несвоєчасну/неповну сплату ЄСВ, коли сплата на прив’язана до виплати зарплати та інших виплат;
  • неповної/несвоєчасну сплату ЄСВ при одночасній виплаті зарплати, лікарняних, декретних;
  • несвоєчасну подачу звітності з ЄСВ.

Даний мораторій діє щодо березня-травня 2020 р. Також за цей період не нараховується пеня. Роз’яснення ДПС з цього приводу є в інформаційному листі ДПС від 08.04.2020 № 9, с. 9.

Хто нараховує штрафи за ЄСВ

Штраф за ЄСВ нарахувати може тільки ДПС. У разі самостійного виявлення своєчасно ненарахованих сум платники ЄСВ самостійно їх нараховують і відображають у звіті з ЄСВ (п. 2 розділу VI Інструкції про порядок сплати і нарахування ЄСВ з наказу Мінфіну від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція № 449). Про штрафи Інструкція № 449 мовчить, тому платник податку має чекати поки це зробить ДПС.

Пеня за несвоєчасну сплату ЄСВ

Пеня – це теж відповідальність за ЄСВ фінансового характеру. Пеня нараховується при простроченні сплати ЄСВ згідно ч. 10 ст. 25 Закону № 2464. Вона дорівнює 0,1% суми недоїмки за кожен день прострочення платежу. Недоїмка – це сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та / або несплачена, нарахована ДПС.

Пеня нараховується з першого дня, після останнього дня сплати ЄСВ і закінчується її нарахування днем ​​сплати недоїмки (п. 5 розділу VII Інструкції № 449).

Приклад. Нехай за результатами перевірки ДПС було виявлено, що підприємство при виплаті матеріальної допомоги (систематичного характеру) у вересні 2019 року не нарахувало та не сплатило ЄСВ в розмірі 12000 грн. Виплата матеріальної допомоги відбувалася 05.09.2019 р. Порушення було виявлено у лютому 2020 р., і сума ЄСВ була сплачена 27.02.2020 р.

Підприємству нарахують штраф за ЄСВ в розмірі 20%, так як була несплата ЄСВ: 12000 × 0,2 = 2400 грн.

Також нарахують пеню за 176 календарних днів (з 05.09.2019 р. по 27.02.2020 р): 12000 × 0,1 × 176/100 = 2112 грн.

Всього сума штрафних санкцій до сплати 2400 + 2112 = 4512 грн.

Адміністративні штрафи за ЄСВ

Крім фінансових існують також адмінштрафи на посадових осіб та фізосіб-підприємців за порушення пов'язаних з ЄСВ (ст. 1651 КпАП). Їх теж нараховує ДПС.

Порушення

Адмінштраф

Перший

Повторний

протягом року*

порушення порядку розрахунку і нарахування ЄСВ

510-680 грн

680-850 грн

несвоєчасна сплата ЄСВ або несплата ЄСВ, в т.ч. авансових платежів при виплаті зарплати та інших виплат, в сумі, що не перевищила 300 нмдг (у 2020 р. – 315300 грн)*

680-1360 грн

2550-5100 грн

несвоєчасна сплата або несплата ЄСВ, в т.ч. авансових платежів при виплаті зарплати та інших виплат, в сумі, що перевищила 300 нмдг (у 2020 р. – 315300 грн)*

1360-2040 грн

2550-5100 грн

неподання звіту з ЄСВ або подача його по прийнятій або спотвореній формі

510-680 грн

680-850 грн

*згідно п. 5 підрозд. 1 Перехідних положень ПКУ у частині кваліфікації адміністративних порушень використовується не 17 грн, а розмір податкової соціальної пільги, яка для 2020 р. складає 1051 грн, тому 300 нмдг = 300×1051 = 315300 грн;

** поняття "рік" у формулюваннях цих штрафів означає не календарний рік, а рік з перевірки ДПС (роз'яснення ДПС 301.09 ЗІР).

Штрафи за однотипне порушення не підсумовуються, а накладаються одразу за все порушення однакового типу. Але нагадуємо, що їх можуть отримати одразу кілька посадовців, наприклад, одночасно директор і головний бухгалтер.

Нагадуємо:

  • адмінштрафи мають термін давності в 2 місяці (ст. 38 КЗпАП), але відраховується він по-різному. За разовим порушенням (несвоєчасне подання звіту з ЄСВ, несвоєчасне подання платіжного доручення на сплату ЄСВ і т.п.) – від дати порушення;
  • по тривалим порушенням (відсутність бухобліку, обліку доходів і витрат, порушення в обліку) – від дати виявлення порушення.

Як уникнути штрафів за ЄСВ

Звичайно, краще попередити їх нарахування. Для цього потрібно стежити за термінами сплати ЄСВ (основні терміни наведені нижче), вчасно подавати звіт з ЄСВ.

Платник ЄСВ

Термін сплати

Подання звіту ЄСВ

Підприємства та ФОП при виплаті зарплати, лікарняних та інших виплат

У день виплати зарплати, лікарняних та інших платежів, одночасно з їх виплатою

не пізніше ніж через 20 кал. днів, що настають за останнім кал. днем звітного місяця за формою Д4

ФОП (загальна система) “за себе

Щокварталу до 20-го числа

до 20 лютого після закінчення кал. року за формою Д5

ФОП (єдиний податок) “за себе”

  • раз в квартал, до 20 числа місяця, наступного за звітним;
  • за бажанням, щомісяця у вигляді авансового платежу до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

до 10 лютого року, наступного за звітним за формою Д5

Крім цього, необхідно детально ознайомитися з порядком заповнення звіту з ЄСВ. Потрібно знати такі нюанси його нарахування, як застосування мінімальної бази нарахування ЄСВ, нюанси відображення лікарняних та декретних у звіті з ЄСВ, перехідних відпускних і ін. виплат.

Також звертаємо увагу на необхідність правильно заповнювати всі обов'язкові реквізити звіту з ЄСВ. Якщо звіт з ЄСВ не має певного обов'язкового реквізиту або додатки, то він вважається неподаним з усіма перерахованими вище наслідками. Навіть вказівку по співробітниках ініціалів замість повних імені по батькові, може спричинити за собою штраф і невизнання подачі звіту.

Що робити, коли отримали штраф з ЄСВ

Нарахування штрафу та пені податківці оформляють вимогою (рішенням) про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску – додаток 7 до Інструкції № 449. Після того, як отримано це рішення, необхідно:

  • сплатити до нарахований ЄСВ, штраф і пеню протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги по сплати недоїмки;
  • скласти звіт по ЄСВ за формою Д6, де потрібно вказати сплачений ЄСВ, штраф і пеню і подати його в податкову протягом 1 календарного місяця після сплати ЄСВ. У звіті вказується код категорії застрахованої особи "40".

Крім додатка 7 існують і інші форми рішень ДПС, наприклад:

  • порушення порядку ведення бухгалтерського обліку (додаток 14);
  • по нарахуванню штрафних санкцій за донарахування ЄСВ (додаток 13) та ін.

Невиконання перерахованого вище має такі наслідки:

  • ДПС передає справу до виконавчої служби для примусового стягнення;
  • за порушення термінів надання звіту з ЄСВ за формою Д6 знову загрожує той самий штраф в 170 грн і ті ж адмінштрафи.

Оскарження штрафу з ЄСВ

Існує можливість оскаржити рішення про нарахування штрафу за ЄСВ. Ця можна зробити двома шляхами: подати скаргу на вищий рівень в самій ДПС або звернутися до суду. Після початку процедури оскарження (а це можна зробити протягом 10 кал. днів після отримання згаданого рішення-вимоги ДПС) потрібно повідомити письмово орган ДПС, який нарахував штраф.

На час оскарження припиняються терміни сплати за недоїмку ЄСВ, штрафу і пені. Орган ДПС на скаргу повинен відповісти протягом 30 кал. днів (п. 1 розділу IV Порядку № 1124).

Не підлягають оскарженню в ДПС:

  • зобов'язання по ЄСВ, які були самостійно визнані платником ЄСВ;
  • рішення, які вже були оскаржені в судовому порядку;
  • рішення, які вже один раз за скаргою страхувальника розглядалися ДПС.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді