Гарячі зміни бухгалтера: літо 2020

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Літо 2020 наближається до екватора, а за вікном панує нестерпна спека. Не менш гарячими є і зміни, які слід пильнувати бухгалтеру. На що звернути увагу і що не проґавити літом 2020, які зразки заповнення вам у цьому допоможуть і убережуть від штрафів – у цьому огляді.

 

Гаряча податкова реформа 2020

Найбільш гарячою зміною, яка трапилася ще напередодні літа 2020 –  це прийняття Закону № 466, що вносить масштабні зміни до Податкового кодексу. Їх уже встигли назвати малою податковою реформою. Більшість змін вступили у дію 23 травня 2020 року.

Літо – якраз час розібратися, що відбулося у податковому законодавстві, якщо ще не встигли. Допоможе вам у цьому матеріал  Зміни до Податкового кодексу: огляд Закону № 466.

Зверніть увагу, що частина змін з Закону № 466 були відкладені на:

  • 1 липня 2020 року;
  • 1 січня 2021 року.

Якщо не хочеться в цей спекотний час багато читати, то побачити ключові зміни з Закону № 466 для повсякденної роботи можна у шпаргалці Податкова реформа 2020. У ній різними кольорами передано час вступу цих змін у дію.

Податкова реформа 2020 (шпаргалка) скачати

 

Зміни до Податкового кодексу 2020

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Якщо ж вас цікавлять зміни з Закону № 466 лише по конкретних податках, з якими маєте справу, то зазирніть до матеріалів:

  • Акцизний податок 2020 (гаряче: нові підакцизні товари – газойлі (дизпаливо) та розріджувачі на основі метанолу!);
  • ПДФО в 2020 році (гаряче: нові правила оподаткування продажу легкових автомобілів/мотоциклів/мопедів!);
  • Податок на прибуток 2020 (гаряче: прискорена амортизація новопридбаних ОЗ і новий ліміт розділення МНМА/ОЗ!);
  • Єдиний податок 2020 (гаряче: нові ліміти доходу по групах ЄП і скасований квартальний звітний період для платників ПДВ!);
  • ФОП на загальній системі оподаткування 2020 (гаряче: уже можна визнавати витрати на амортизацію нелегкових автомобілів та витрати на їх обслуговування!).

Закінчення карантину 2020

Карантин продовжений до 31 липня 2020 року постановою Кабміну від 17.06.2020 р. №500, але більшість бізнесу з нього уже практично вийшли або знаходиться “в процесі”. Як оформити вихід з простою, можливі дії для відновлення бізнесу, робота з боргами й кадрова робота – у пошуках відповідей на ці та інші питання у нагоді стане стаття Як бізнесу вийти із карантину: алгоритм дій. 

Підвищення прожиткового мінімуму 2020

Кожне літо відзначається зростанням прожиткового мінімуму з 1 липня 2020 року. З’ясуймо, як він зріс та на що це впливає? Конкретні цифри знайдете у консультації Прожитковий мінімум 2020.

Тримаймо руку на пульсі часу – бухгалтерський календар

Від літньої спеки можна сховатися, але від декларацій, інших звітів і регулярних платежів та обчислень відпрацьованого часу – ніяк. Допоможе не розгубитися Календар бухгалтера на липень 2020. 

Літо – час відпочинку

Для того, щоб гарний відпочинок відбувся – гроші теж потрібні. Правильно їх виплатити допоможуть бухгалтеру матеріали про відпускні та їх оформлення:

Для того, щоб відпустка була приємнішою не завадить і Путівка та матеріальна допомога на оздоровлення одночасно.

Якщо ж треба оформити внутрішнє суміщення або виконання роботи тимчасово відсутнього у відпустці працівника, то допоможе консультація Суміщення посад: оплата праці.

Влітку – День бухгалтера

16 липня 2020 року святкуймо є професійне свято – День бухгалтера у цьому році припадає на четвер. Можливо, керівництво хоче порадувати своїх бухгалтерів певними подарунками чи фуршетом (звичайно, у масках через карантин). Мабуть, виникне Додаткове благо 2020, яке якось слід вірно показати в обліку та оподаткувати.

Якщо ваш бізнес – це туризм і поселення

Якщо ж ви бухгалтер готелю чи санаторію, то не забуваймо й про Туристичний збір 2020. У консультації про те, хто та як його сплачу й декларує.

Що можна ще зробити літом 2020, поки є час

Отримати податкову знижку за 2019 рік. Влітку, як правило справ менше, тож можна й знайти час подати податкову декларацію про майновий стан і доходи заради отримання податкової знижки за минулий рік (це можна аж до 31 грудня 2020 року, але навіщо ж відкладати). Тоді прочитайте матеріал Податкова знижка 2020, якщо:

  • платили за навчання у закладах вищої освіти (власне, дітей або близьких);
  • маєте іпотечні кредити;
  • надали допомогу медичним закладам для боротьби з COVID-19.

Почати підготовку на сертифікат з МСФЗ. Зрозуміти загальну систему Міжнародних стандартів фінансової звітності допоможе стаття МСФЗ 2020.

Літня звітність 2020

І наостанок, куди ж без звітності. На порталі знайдете матеріали щодо подачі основних податкових декларацій:

 

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді