Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті

ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідного запису. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від адреси місця проживання ФОП у межах України.

Щоб закрити ФОП онлайн у 2024 році, потрібно скористатися порталом/додатком «Дія».

⚡ Усе про ФОП

Якщо збираєтеся здійснити закриття ФОП через Дію, дійте за таким алгоритмом:

Крок 1. Замовте електронний підпис (кваліфікований електронний підпис).

Крок 2. Зареєструйте чи авторизуйте себе (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

Крок 3. Натисніть Подати заяву, авторизуйтесь або зареєструйтесь у кабінеті громадянина.

Крок 4. Уся необхідна інформація підтягнеться у заяву з ЄДР. Перевірте, чи правильна вона, та підпишіть заяву електронним підписом фізособи.

Крок 5. Заяву надішлють до ЄДР для припинення діяльності ФОП онлайн без участі реєстратора. Інформація про закриття також надійде до податкової служби.

Крок 6. Статус заяви можете перевірити в кабінеті громадянина у розділі Послуги — Замовлені послуги. Повідомлення про закриття ФОП з’явиться в розділі «Зверніть увагу» та буде відправлено електронною поштою.

Закриття ФОП онлайн — це безоплатна послуга.

Якщо працювали зі спрощеною системою оподаткування, вас виключать із реєстру платників єдиного податку й реєстру платників ПДВ. Із цього місія «закрити ФОП онлайн» буде виконана.

На що ще треба звернути увагу!

Щоб закрити ФОП онлайн, маєте сплатити податки й надати податкову звітність. Залежно від системи оподаткування умови подання звітності й вимоги будуть дещо різними:

Якщо працювали за спрощеною системою оподаткування:

Якщо працювали за загальною системою оподаткування:

подайте декларацію платника єдиного податку за місяць/квартал, у якому закрили ФОП. Наприклад, якщо ви припинили діяльність ФОП у травні, слід подати декларацію за другий квартал Подати декларацію можете протягом 40 днів після закінчення кварталу.

подайте ліквідаційну звітність про майновий стан і доходи протягом 30-ти днів після закриття ФОПу (подають за період з початку року до дня закриття ФОП). Це можете зробити онлайн у Електронному кабінеті платника.

сплатіть єдиний податок за місяць, у якому закрили ФОП, або за квартал, якщо були у 3-й групі єдиного податку;

протягом 10-ти днів після подання звітності сплатіть ПДФО та військовий збір.

Незалежно від системи оподаткування необхідно сплатити ЄСВ за місяць, у якому зробили закриття ФОП.

Важливо! Якщо маєте ліцензію (наприклад, на продаж алкоголю або сигарет) — її слід анулювати.

Необхідно також закрити підприємницький банківський рахунок.

Досі гадаєте, що немає статусу підприємця, то немає боргів: це не так. Якщо заборгували оплати постачальникам, орендодавцю, то навіть коли закриєте ФОП, на вас можуть подати до суду як на звичайну фізособу, адже підприємці відповідають за зобов'язаннями своїм майном (ст. 52 ЦК).

Чи можете закрити ФОП онлайн, якщо він був зареєстрований в офлайні

Так. Всю інформацію стосовно реєстрації ФОП зберігають в електронному реєстрі. Тому ви можете закрити ФОП онлайн у будь-якому разі.

Закриття ФОП онлайн: чи можете здійснити, якщо перебуваєте за кордоном

Так. Ви можете подати заяву про закриття ФОП онлайн і не відвідувати ЦНАП та податкову. У цьому разі система автоматично зробить запис до Єдиного державного реєстру та проінформує податкову службу, де зареєстрований ФОП, про закриття.

Однак, якщо ви маєте ліцензії, їх слід анулювати особисто або через посередника, якщо він має нотаріально посвідчену довіреність від вашого імені.

Чи може бухгалтер закрити ФОП

Бухгалтер може закрити ваш ФОП лише офлайн. Для цього в нього має бути нотаріально посвідчена довіреність від вашого імені.

За інформацією порталу Дія

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді