Як оподатковувати доходи від продажу власної сільгосппродукції

Із 1 квітня 2022 року доходити фізосіб, отримані від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва варто оподатковувати за новими правилами. У статті експерт допоможе розібратися зі змінами сільськогосподарським товаровиробникам.

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Нові правила оподаткування доходів від продажу власної сільгоспродукції визначені в пункті 23 підрозділу 1 розділу XX ПК і діятимуть вони тимчасово, на період воєнного стану.

Як оподатковувати доходи від продажу власної сільгосппродукції упродовж війни

У разі, якщо придбаваєте товар у фізособи, маєте виконувати функцію її податкового агента та утримувати податки з її доходу (пп. 168.1.1 ПК). Але для доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції підпункт 165.1.24 ПК передбачає спеціальні правила оподаткування. Йдеться про доходи фізосіб, отримані від продажу власної сільгосппродукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо цими фізособами на земельних ділянках, для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок), та/або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених у натурі (на місцевості).

При цьому встановлені окремі правила оподаткування доходу від продажу:

  1. Сільгосппродукції. Виняток — продукція тваринництва.
  2. Продукції тваринництва груп 1—5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД.

Сільгосппродукція, крім тваринництва

Продукція тваринництва груп 1—5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД

Зміни в оподаткуванні доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції

Зміни в оподаткуванні доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції

ВІДКРИТИ ТАБЛИЦЮ ⏩

Як відображати у звітності дохід від продажу власної сільгосппродукції упродовж війни

У додатку 4ДФ у графі 6 «Ознака доходу» зазначайте ознаку доходу, наведену в розділі 1 Довідника ознак доходів фізичних осіб. Зокрема, податкові агенти відображають доходи фізосіб від продажу власної сільгосппродукції з такими ознаками:

  • «148» — доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, крім продукції тваринництва груп 1—5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД;
  • «179» — доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1—5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД.

До зміни правил такі доходи податкові агенти вказували в додатку 4ДФ окремо за кожною фізособою, якій нараховували та виплачували доходи у звітному періоді. Утім, з 1 квітня податковий агент має відображати…

Коли перераховувати податки з доходу від продажу власної сільгосппродукції упродовж війни

Порядок нарахування та сплати ПДФО податковим агентом визначає пункт 168.1 ПК. За загальними правилами податок сплачують (перераховують) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. При цьому банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку до бюджету.

Дохід надають у негрошовій формі чи виплачують готівкою з каси

Нараховують оподатковуваний дохід, але не виплачують платнику податку

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді