Страховий стаж менше шести місяців: яку суму лікарняних отримає працівник?

Фонд соцстраху повідомив: застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на матеріальне забезпечення в таких розмірах:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності – виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;
  • допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Калькулятор стажу роботи на підприємстві

Вказану максимальну межу застосовують до розміру допомоги, розрахованої на загальних підставах. Тобто, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах визначаєте відповідно до статей 24 та 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон№ 1105). А потім, за необхідності, застосовуєте обмеження розміру допомоги, які передбачені частиною 4 статті 19 Закону України № 1105 (далі — обмеження).

При цьому, розмір середньої заробітної плати за один календарний день для обмеження визначаєте шляхом ділення розміру мінімальної заробітної плати або двократного розміру мінімальної заробітної плати на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Спеціалісти Фонду зауважили: страховий стаж для визначення розміру допомоги обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (ст. 21 Закону України № 1105).

Враховуйте: місяць настання страхового випадку не входить до дванадцяти місячного періоду, за який обчислюють страховий стаж для визначення права на допомогу у розмірах, передбачених частиною 4 статті 19 Закону № 1105.

Зверніть увагу, що незважаючи на наявність у працівника страхового стажу більше 8 років, набутого до 01.01.2011 р., у разі його відмови надати роботодавцю інформацію про шестимісячний страховий стаж у дванадцятимісячному періоді перед настанням страхового випадку, роботодавець повинен застосувати обмеження.

Коли працівник надасть інформацію про страховий стаж, роботодавець донараховує матзабезпечення виходячи із розміру нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ.

Фонд соціального страхування України

Страховий стаж менше шести місяців

Страховий стаж менше шести місяців: яку суму лікарняних отримає працівник?
Микола ПостернакЕксперт МСFR Головбух
Якщо страховий стаж жінки менший ніж шість місяців, вона теж має право на допомогу по вагітності та пологах ...


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразки наказів про призначення чи відмову в лікарняному

Роботодавцеві як страхувальнику надали право самостійно розробляти документи, за якими він призначає соцвиплати чи відмовляє у допомозі. Затверджених форм немає. Експерт підготував для вас зразки. Адаптуйте під своє підприємство та користуйтеся
351

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281647

Яка максимальна тривалість лікарняного

Іноді стається так, що працівник підприємства хворіє тривалий час. Відомо, що підприємству він надав уже два листки непрацездатності. А яка ж максимально допустима тривалість лікарняного — розповімо у статті
276615

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
91900

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді