Працівники перебувають на базі відпочинку без ночівлі: як справляти турзбір

ЗРАЗОК Заповнення Декларації з туристичного збору 2019

Підприємство має на балансі туристичну базу, яка за місцем розташування перебуває на обліку у ДФС за неосновним місцем обліку як платник туристичного збору. Окремі будинки, розташовані на території бази, надають для відпочинку працівникам підприємства та членам їх сімей згідно за колективним договором.

Чи є платниками турзбору його працівники? Чи поширюють поняття тимчасового розміщення в контексті підпункту 268.4.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) на перебування працівників на базі протягом світового дня без ночівлі?

Контролери роз’яснили: проживання працівників підприємства на базі відпочинку, який належить (обліковується на балансі) підприємства, не є послугою з тимчасового проживання. Тому підстави для справляння турзбору відсутні. А працівники не є платниками турзбору.

Але члени сімей працівників є платниками турзбору.

Базою справляння відповідно до підпункту 268.4.1 ПКУ є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

ПКУ не передбачений інший, ніж доба, період проживання для визначення бази оподаткування турзбором та не встановлено залежність бази оподаткування від фактичного терміну проживання у місці розміщення (ночівлі).

Податківці зазначили, що у разі перебування працівників підприємства на базі протягом світового дня (без ночівлі), турзбір справляють з розрахунку на одну добу. Даний висновок має стосуватися членів сімей працівників, адже фіскали вище зазначили, що працівники не є платниками турзбору.

Лист ДФС від 19.06.2019 № 2789/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Працівники перебувають на базі відпочинку без ночівлі: як справляти турзбір
Ірина Чигир,головний редактор Експертус Головбух
Законодавці істотно змінили правила справляння туристичного збору. Готелі вже мають приймати від відвідувачів туристичний збір, а за якою ставкою він справлятиметься, у разі якщо місцеві ради не встигли оприлюднити своїх рішень.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
20529

Туристичний збір в Україні: за якими правилами сплачувати

За якою ставкою справляти туристичний збір 2024, чи подавати декларацію, якщо діяльність не проводилася, які документи підтверджують звільнення від сплати туристичного збору, чи може туристичний збір сплатити туроператор, як бути з туристичним збором платнику єдиного податку — в огляді
37212

Запрошуємо на гостину, або Організація та облік готельних послуг

Як би там не було, а туризм в Україні розвивається — і внутрішній, й іноземний. Чи потребує діяльність готелів ліцензування? Як відобразити в обліку послуги готелів? Які податки вони мають сплачувати?
5368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді