Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Автор
шеф-редактор Експертус Головбух
Автор
експерт з податкового обліку, Київ
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.

Звісно, найбільше у зв’язку з ухваленням Закону № 3813 обговорюють тему створення та функціонування так званого «клубу білого бізнесу». Ми вже аналізували, які особливі правила діятимуть для платників із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, як потрапити до цього переліку та які переваги надає членство у «білому клубі». Коротко нагадаємо: серед цих переваг — доволі лояльне адміністрування, відсутність деяких видів перевірок і потенційна можливість забронювати від мобілізації до 25% своїх працівників.

Оскільки оприлюднений текст Закону № 3813 повністю відповідає тексту, що трохи раніше ухвалила Верховна Рада, не будемо ще раз зупинятися на цих «клубних» особливостях. Якщо ще не встигли з ними ознайомитися, детальний аналіз цих змін читайте в нашій попередній публікації.

Зауважимо, що зміни стосовно функціонування «клубу білого бізнесу» запрацюють пізніше, а саме, з першого числа третього місяця, наступного за місяцем опублікування Закону № 3813, тобто з 01.10.2024.

Сьогодні зупинимося на інших, не таких резонансних, але не менш важливих змінах, які депутати внесли до ПК Законом № 3813.

Прискорена амортизація ОЗ в податковому обліку

Законом № 3813 доповнили правила застосування прискореної амортизації в податковому обліку для окремих груп основних засобів (ОЗ). Йдеться про норму з пункту 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПК.

Так, на період дії воєнного стану і до кінця календарного року, в якому його припинять або скасують, не застосовують вимогу про те, що ОЗ не мають раніше перебувати у використанні. Однак це стосується лише ОЗ, що ввели в експлуатацію після того, як набрав чинності Закон № 3813. Тобто тих ОЗ, що їх введуть в експлуатацію після 01.08.2024.

І лише платникам, які працюють на оборону за держзамовленням, дозволили застосовувати прискорені строки амортизації також до вживаних ОЗ, що їх ввели в експлуатацію протягом дії воєнного стану, а не лише після 01.08.2024.

Нагадаємо, прискорені строки амортизації з пункту 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПК можуть застосовувати платники податку на прибуток, які проводять коригувальні різниці.

ЗМІНИ У СФЕРІ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ

ПДФО

Законотворець доповнив підпункт 164.2.11 ПК згадкою про електронні гроші, що надміру витратила відряджена (підзвітна) особа. За цією нормою із 01.08.2024 до оподатковуваного доходу включають суму надміру витрачених коштів або електронних грошей, що платник податку отримав на відрядження або під звіт і не повернув у встановлені законодавством строки. Відсутність умови про електронні гроші давало змогу уникнути оподаткування надміру витрачених електронних грошей, що їх видавали відрядженій (підзвітній) особі і які вона не повертала.

Також із 01.08.2024…

ЗМІНИ У ПРАВИЛАХ СПРАВЛЯННЯ ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді