Спілка є засновником госптовариства: чи втратить статус неприбутківця

За якими критеріями організацію визнають неприбутковою

Спілка споживчих товариств зі статусом неприбуткової організації має намір вступити як засновник або учасник до господарського товариства та отримувати дивіденди від такого товариства.

Це не є підставою, для виключення спілки з Реєстру неприбутківців. Головне аби доходи така неприбуткова організація отримувала у межах статутної діяльності і використовувала тільки для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Водночас податківці застерігають: якщо неприбуткова організація не дотримує вимог пункту 133.4 Податкового кодексу України (ПК), її виключать з Реєстру неприбутківців з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств згідно з підпунктами 133.4.3 та 133.4.4 ПК.

Лист ДФС від 15.08.2019 № 3807/6/99-99-15-02-02-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про реєстрацію неприбуткової організації

Виникають ситуації, коли неприбутковій організації потрібно змінити певні реквізити чи установчі документи. Як зробити це правильно, щоб не зіткнутися із проблемами та не втратити статус неприбутковості?
27037

Неприбуткові організації: бухгалтерський облік

Неприбуткові організації мають специфічний бухгалтерський облік та звітність. Крім того, неприбутковий статус не означає того, що вони взагалі не сплачують податків. У консультації детально про види, реєстрацію, облік та оподаткування неприбуткових організацій
67620

Облікова політика благодійного фонду

Допоможемо правильно скласти наказ про облікову політику благодійної організації. Зорієнтуємо, які дані варто передбачити у документі та як вносити зміни до нього
4522

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді