Подання заяви за формою № 1-РН: підстави та заповнення

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Виникають ситуації, коли неприбутковій організації потрібно змінити певні реквізити чи установчі документи. Як зробити це правильно, щоб не зіткнутися із проблемами та не втратити статус неприбутковості?

 

 

 

Неприбуткові організації – такий вид установ, основною метою (місією) яких є певна  соціальна діяльність, а не отримання прибутку для своїх власників. Це не означає, що неприбуткові організації взагалі не можуть мати прибутку, але використовувати його можна лише для забезпечення життєдіяльності організації та досягнення статутних цілей. Для отримання неприбуткового статусу є свої вимоги, порушивши які, можна втратити  даний статус і стати платником податку на прибуток. Через це про певні зміни у документах неприбуткової організації інформувати ДПС слід вчасно. Саме тому, сьогодні ми розповімо як, і на яких підставах подається форма №1-РН, яка потрібна для зміни основних реквізитів чи установчих документів неприбуткової організації в реєстрі неприбутківців ДПС.

Увага: реєстрація, зміни, виключення – бланк заяви один і той же, форма № 1-РН.

Заява №1-РН для реєстрації неприбуткової організації

Перш за все нагадаємо про існування Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, затвердженого постановою Кабміну від 13.07.2016 № 440 (далі – Порядок № 440). У цьому Порядку визначається порядок внесення чи вилучення неприбуткових організацій з реєстру.

Заява № 1-РН подається при реєстрації як неприбуткової новоствореної організації або перетворенні уже діючої організації на неприбуткову (п. 6 Порядку № 440). Заяву можна подати як особисто, так і поштою, засобами електронного зв’язку в електронній формі (у цьому разі треба мати електронний підпис). Також заяву можна подати не ДПС, а державному реєстратору, який зробить далі все необхідне (п. 6 Порядку № 440).

На основі заяви № 1-РН ДПС вносить організацію до Реєстру неприбуткових організацій, який містить наступні дані (п. 11 Порядку № 440):

  • код ЄДРПОУ;
  • назву неприбуткової організації;
  • дату включення неприбуткової організації до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації неприбуткової організації;
  • ознаку неприбутковості;
  • дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни;
  • дату та номер рішення про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості;
  • дату скасування ознаки неприбутковості;
  • дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру;
  • найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу. 

 

Заява по формі № 1-РН подається не тільки при реєстрації неприбутківця та оновлення даних, але й при виключенні його з реєстру (п. 16 Порядку № 440). 

Заява № 1-РН для внесення змін до реєстру

Варіантів два – зміни вносить ДПС або сам неприбутківець.

Зміни вносить ДПС. Контролюючі органи можуть самостійно вносити зміни до Реєстру неприбуткових організацій, на основі відомостей із Єдиного реєстру юридичних і фізичних осіб. Контролюючі органи можуть вносити зміни до ідентифікаційних чи реєстраційних даних неприбуткових організацій і на основі цього вносити зміни до ознак неприбутковості організації. У такому разі керівництву неприбуткової організації чи її уповноваженим особам має надійти відповідне повідомлення, щодо зміни ідентифікаційних даних організації.

Зміни вносить сама неприбуткова організація. Неприбуткова організація може самостійно вносити зміни до статуту, основних документів, ідентифікаційних даних. Це наступні випадки (п. 14 Порядку № 440):

  • зміна організаційно-правової форми неприбуткової організації;
  • внесення змін до установчих документів;
  • внесення змін до установчих документів організації вищого рівня.

Організації необхідно подати заяву за формою №1-РН, до якої потрібно додати копії всіх необхідних документів, що засвідчують внесені зміни. У такому разі неприбуткова організація подає заяву за формою №1-РН із позначкою «зміни» за основним місцем обліку. 

Коли заяву № 1-РН подавати не потрібно

Є випадок, коли подавати заяву №1-РН не потрібно – зміна адмінрайону обслуговування або зміна директора (керівника).  У такому разі інформацію про ці зміни надаються до Реєстру неприбутківців державним реєстратором разом з оновленням даних у ЄДР. Однак, якщо цього раптом не сталося – необхідно надати інформацію через заяву № 1-РН самостійно.

Знайти свою організацію в реєстрі та перевірити дані можна на сайті ДПС. 

Увага! На період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів.

Строки подачі та розгляду заяви № 1-РН

Як при первинній реєстрації, так і при внесенні змін строки розгляду заяви не відрізняються:

Строки подачі заяви № 1-РН

Строк розгляду заяви № 1-РН у ДПС

10 днів з дня державної реєстрації – для того, щоб вважатися неприбутковою організацію з дня реєстрації

 10 к. днів з дня реєстрації змін або їх виникнення

(п. 14 Порядку № 440)

3 робочих дня з дня отримання

(п. 8, п. 15 Порядку 440)

Подача заяви № 1-РН в електронній формі

Податківці приймають дані заяви в електронній формі. При цьому за їх роз’ясненнями у 102.04 ЗІР надсилається дві квитанції:

  • перша – протягом 2 год з часу її отримання. Якщо документ надійшов після закінчення операційного дня або за 1 год до його закінчення – протягом 2 годи наступного операційного дня;
  • друга – протягом 14 к. днів з дня отримання заяви. Вона має реквізити прийнятого ДПС рішення або причини неприйняття заяви. 

Як заповнити заяву № 1-РН

Спочатку треба поставити відмітку, для чого подається заява (реєстрація, зміни, виключення з реєстру). З роз’яснень ДПС у 102.04 ЗІР потім  заява № 1-РН заповнюється наступним чином:

 

Назва реквізиту

Нюанси заповнення

1

Код ЄДРПОУ

Беремо з установчих документів. Якщо це реєстрація нової організації, то дане поле заповнить державний реєстратор.

1.1

Код ЄДПОУ організації вищого рівня

Заповнюємо, якщо неприбутківець підпорядковується певній організації

2

Найменування

Вказуємо повне найменування неприбутківця з ЄДР/з поданих документів на реєстрацію.

2.1

Найменування організації вищого рівня

Теж найменування вказуємо повне, якщо така організація вищого рівня існує.

3

Код та назва організаційно-правової форми

З даних ЄДР беремо код організаційно-правової форми за КОПФГ. Наприклад, комунальна організація має код 430. У поле справа вписуємо повністю назву організаційно-правової форми. Зазначимо, що неприбутківець може мати будь-яку. Неприбуткова організація – це лише податковий статус, а не організаційна форма.

4

Місце знаходження

Вказуємо юридичну адресу за документами організації.

5

Відомості про відповідальних осіб

Записуємо повністю ПІБ. Також вказуємо в клітинках для цифр номери особових карток платників податків (ідентифікаційні коди), контактні номери телефонів.

Паспорт – це лише для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від ідентифікаційного коду (вони повинні мати спеціальну відмітку в паспорті). Тому дані паспорту для звичайних громадян вказувати тут взагалі не можна.

Головний бухгалтер – тут можна зазначити дані керівника, якщо бухгалтерський облік веде керівник. Але тоді керівник мав бути вказаний як головний бухгалтер і у раніше поданій до ДПС заяві за формою №1-ОПП. Прослідкуйте, щоб між формами 1-РН та 1-ОПП усе співпадало.

Установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів

Це суто формальне поле, тому ставимо позначку. Бланк пропонує «Х» або «+». Різниці між ними немає. Не оприлюднювати дані теж не можна, інформація з установчих документів оприлюднюється зараз у ЄДР.

Додаток

Зазначаємо кількість додатків (копії супровідних документів), які додаються до заяви, наприклад, установчий документ.  

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді