Щорічна відпустка одразу після декрету: чи може роботодавець відмовити

Як надати відпустку після відпустки для догляду за дитиною

Є категорії працівників, які мають право отримати щорічні відпустки у зручний для них час. Так, щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надають жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї (далі — декретна відпустка).

Роботодавцю радимо вести облік працівників, які мають право на відпустку у зручний для них час. Складаючи графік відпусток потрібно знати побажання щодо відпустки таких осіб та з урахуванням цього скласти графік. Зміну термінів відпусток, відображених у графіку, може бути проведено за узгодженням сторін трудового договору і за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорічну відпустку.

Надаючи жінці декретну відпустку роботодавець зобов’язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємств в поточному робочому році.

Якщо жінка вирішила приєднати невикористану частину щорічної відпустки після відпустки у зв’язку вагітністю та пологами, видайте наказ (розпорядження) про надання їй щорічної відпустки. У такому разі наказ (розпорядження) про надання жінці відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має видайте після закінчення невикористаної частини щорічної відпустки.

За матеріалами ГУ Держпраці у Львівській області

Щорічна відпустка одразу після декрету: чи може роботодавець відмовити
ІРИНА ЖИТКОВА,Головний редактор Експертус Кадри
Отримати так звану відпустку на дітей можуть не лише мами, а й деякі татусі та особи, які замінюють батьків. Експерт розповість, на що при цьому слід зважити і як правильно оформити таку відпустку. Вам на допомогу — зразок наказу про відпустку на дітей


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7458

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
187563

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44687

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді