Єдинник не повертає поворотну фіндопомогу: які наслідки

Єдинники 1—3 груп з річним податковим звітним періодом суму поворотної фіндопомоги, що не повертають протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, відображають у складі доходів за підсумками податкового (звітного) року, на який припадає термін її повернення (за умови не перевищення граничного обсягу доходу).

Єдинник не повертає поворотну фіндопомогу: які наслідки

Якщо суму поворотної фіндопомоги не повертають у термін і при цьому отримані протягом податкового (звітного) періоду доходи перевищують граничні обсяги доходів, то єдинники 1—2 груп мають:

  • подати податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду;
  • застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку 15%;
  • за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку другої, третьої групи, або перейти на загальну систему оподаткування.

Єдинники 3-ї групи з квартальним податковим (звітним) періодом, відображають суму поворотної фіндопомоги, яку не повертають протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, за підсумками звітного кварталу, на який припадає термін повернення такої допомоги.

При перевищенні у податковому (звітному) періоді граничного обсягу доходу, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Якщо підприємець вирішив припинити підприємницьку діяльність та не повернув отриману поворотну фінансову допомогу до спливу 12 календарних місяців, то:

  • включає таку допомогу до загального річного оподатковуваного доходу;
  • подає річну податкову декларацію про майновий стан і доходи як фізична особа (громадянин).

За інформацією ГУ ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Поворотна фінансова допомога: надання, оподаткування, дисконтування

У консультації розглянемо, що таке поворотна фінансова допомога, поворотна фінансова допомога від засновника, чим вона відрізняється від звичайної позики. Дізнаємося, чи оподатковується поворотна фінансова допомога, що із її дисконтуванням і багато інших важливих аспектів
248467

Засновник потребує лікування: як надати допомогу

Засновникові ТОВ потрібні кошти на лікування. Як надати й оформити допомогу? Можливі три варіанти: допомога на лікування і медичне обслуговування, цільова благодійна допомога на лікування та нецільова допомога.
6773

Чи може підприємець-єдинник сам собі надати поворотну фінансову допомогу

Для розвитку бізнесу підприємцеві, що є платником єдиного податку (єдиннику) потрібні гроші. Він має особисті кошти, які планує вкласти в розвиток свого бізнесу. Як у такому випадку правильно оформити отримання грошей від самого себе
5733

Включення до доходу неповерненої поворотної фіндопомоги при переході на спрощену систему

Чи потрібно підприємству, яке з 01.01.2017 перейшло на спрощену систему оподаткування, включати до доходу неповернену суму поворотної фіндопомоги, отриману у 2015 році під час перебування на загальній системі оподаткування
2442

Поворотна фіндопомога: облік в отримувача

Перевірені партнери часто виручають один одного, коли не вистачає обігових коштів. Рятувальним кругом стає поворотна фінансова допомога. Наведемо основні правила обліку й оподаткування в отримувача коштів
8221

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді