Чи може підприємець-єдинник сам собі надати поворотну фінансову допомогу

Для розвитку бізнесу підприємцеві, що є платником єдиного податку (єдиннику) потрібні гроші. Він має особисті кошти, які планує вкласти в розвиток свого бізнесу. Як у такому випадку правильно оформити отримання грошей від самого себе

Для розвитку бізнесу підприємцеві, що є платником єдиного податку (єдиннику) потрібні гроші. Він має особисті кошти, які планує вкласти в розвиток свого бізнесу. Як у такому випадку правильно оформити отримання грошей від самого себе, щоб вкладена сума не була розцінена як дохід підприємця що підлягає оподаткуванню?

В принципі оформить документально отримання грошей від самого себе не є можливим, бо це суперечить нормам цивільного законодавства.

Договір поворотної фінансової допомоги

Підприємець отримання грошей для розвитку бізнесу може оформити як поворотну фінансову допомогу (далі - ПфД), що отримана від іншої фізичної особи, наприклад від родича.

ПфД - це сума коштів, що отримана платником податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами (пп.14.1.257 податкового кодексу, далі - ПК). Із назви стає зрозумілим, що така допомога підлягає поверненню.

Відповідно до підпункту 3 пункту 292.11 ПК, якщо сума ПфД буде повернена протягом 12 місяців після отримання, то вона не буде підлягати оподаткуванню. Та в разі, коли кошти не повернути в зазначений строк, то тоді сума, що була отримана стане доходом підприємця. У такому випадку відповідно до підпункту 1 пункту 292.1 ПК з цього доходу доведеться сплатити податок.

Пояснимо, чому підприємцеві не можна оформити отримання коштів як ПфД від самого себе - як від простої фізичної особи.

Відповідно до Цивільного кодексу (далі - ЦК) договір про надання ПфД відповідає договору позики (лист ДПС від 11.02.2013 р. № 1990/6/17-1216). За умовами договору позики

одна сторона (кредитор) передає у власність другій стороні (позичальникові) кошти, а позичальник зобов'язується таку саму суму грошей (суму позики) повернути кредиторові (ч.1 ст. 1046 ЦК).

Відповідно до частини 1 статті 626 ЦК договір являє собою домовленість двох і більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У договорі повинно бути дві сторони, як мінімум. У разі коли йдеться про договір позики, це кредитор і позичальник.

Може виникнути думка, чому б нашому підприємцеві одразу не виступити у двох іпостасях? З однієї сторони він буде виступати кредитором - у статусі простої фізособи, а з другої позичальником - у статусі підприємця.

Тим більше, що як суб'єкт господарювання, згідно частини 1 статті 320 ЦК, для своєї підприємницької діяльності він має право залучати будь - яке майно, і кошти також.

Проте при укладанні господарських договорів підприємець зобов'язаний керуватися нормами цивільного законодавства. Але об'єднанням боржника і кредитора в одній особі зобов'язання припиняється, як передбачає стаття 606 ЦК.

У разі коли підприємець укладе договір сам з собою саме це і відбудеться. Адже він не стане двома різними особами навіть за наявності двох статусів. Це одна особа і у даному випадку - фізична.

Враховуючи вищенаведені норми ЦК складемо висновок. Для підприємця укладання договору про надання ПфД із самим собою не матиме ніяких юридичних наслідків, оскільки:

  • по - перше, для укладання договору потрібно, як мінімум дві сторони, а у нас фактично одна сторона;
  • по - друге, зобов'язання вважатимуться припиненими за таким договором в момент укладання договору. Виходить, що отримані гроші не треба буде повертати. А це означає, що підприємцеві доведеться визнати дохід, який підлягає оподаткуванню.

Поставлена мета - отримати фінансування без оподаткування - не буде досягнута.

Тому має сенс розглянути запропонований варіант - отримати ПфД від іншої фізичної особи.

Тут постає головне питання: у Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) потрібно відображати отриману ПфД? Чи треба отриману ПфД обкладати податком? Відповідь залежить від того коли буде повернена ПфД.

Відповідно до підпункту 3 пункту 292.11 ПК, якщо протягом 12 місяців отримана фінансова допомога буде повернена, то її отримання не відображається у Книзі обліку тому, що протягом цього строку фінансова допомога не буде вважатися доходом підприємця.

Проте, якщо протягом 12 місяців з моменту отримання фінансової допомоги вона не буде повернена кредиторові, тоді наступного дня після закінчення зазначеного строку, підприємець зобов'язаний внести суму неповерненої фінансової допомоги вже як отриманий дохід:

  • або до графи 5 Книги обліку доходів (п.5 Порядку ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, далі - Наказ № 579);
  • або до графи 5 розділу 1 Книги обліку доходів і витрат (п. 5 Порядку ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затвердженого Наказом № 579).

Документом, який підтверджує дату отримання ПфД підприємцем може бути:

  • виписка банку (у разі отримання коштів у безготівковій формі),
  • розписка підприємця про отримання коштів (у разі отримання готівки).

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді