Включення до доходу неповерненої поворотної фіндопомоги при переході на спрощену систему

Чи потрібно підприємству, яке з 01.01.2017 перейшло на спрощену систему оподаткування, включати до доходу неповернену суму поворотної фіндопомоги, отриману у 2015 році під час перебування на загальній системі оподаткування

Поворотна фінансова допомога не включається підприємством до доходу ані під час перебування на загальній системі оподаткування, ані після переходу на спрощену систему оподаткування. Пояснимо чому.

Починаючи з 01.01.2015 об’єктом оподаткування податком на прибуток є визначений у бухобліку фінансовий результат до оподаткування з урахуванням різниць, які виникають відповідно до положень Податкового кодексу України (ПК). За правилами ПСБО 15 «Дохід» суми поворотної фіндопомоги не включають до доходу, оскільки така допомога не збільшує активів і не зменшує зобов’язань. ПК також не передбачає формування різниць за отриманою поворотною фінансовою допомогою.

До доходу єдиноподатника включають суму поворотної фінансової допомоги, яку отримав і не повернув платник єдиного податку протягом 12 календарних місяців із дня її отримання (пп. 3 п. 292.11 ПК). Суму поворотної фінансової допомоги включають до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців із дня отримання такої допомоги.

Як бачимо, єдиноподатник має збільшити дохід на суму поворотної фінансової допомоги наступного дня після закінчення 12 календарних місяців із дня отримання такої допомоги. А у нашій ситуації умов щодо строку отримання та неповернення єдиноподатником поворотної фінансової допомоги не дотримано, тому включати суму поворотної фінансової допомоги до доходу єдиноподатника не потрібно. Надто, що податківці взагалі не вимагають включати до доходу єдиноподатника отриману поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування (ЗІР, категорія 108.01.02).

Зауважимо, що неповернена фінансова допомога потрапить до доходу єдиноподатника після спливу строку позовної давності за нею, але лише у випадку реєстрації єдиноподатника платником ПДВ (п. 292.3 ПК).

Дізнайтеся також: Коли дфс штрафує за поворотну фінансову допомогу.

Більше корисного читайте у консультації
 «Поворотна фіндопомога: облік в отримувача»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді