Змінять порядок реєстрації безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю: є проєкт КМУ

СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ яким удосконалюють законодавчі акти у сфері зайнятості населення

Змінять порядок реєстрації безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю: є проєкт КМУ

✅ ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ✅

Зміни підготували до:

1. Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 30.03.2023 № 446.

Спрощують процедури реєстрації (припинення реєстрації) безробітного та призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю. Також визначають категорії осіб, які можуть під час воєнного стану подавати в електронній формі засобами мобільного додатка Порталу Дія заяву про надання (поновлення) статусу зареєстрованого безробітного та заяву про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю.

2. Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 331 (далі — Порядок № 331).

Збільшують тривалість:

  • надання такої компенсації за працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю
  • прийняття рішень щодо надання або відмови у наданні такої компенсації регіональним центром зайнятості за заявами, поданими роботодавцями через Портал Дія.

Крім того, визначають перелік підстав для відмови у наданні компенсації.

Уточнюють, що загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців, а для ВПО з числа осіб з інвалідністю – шести місяців з дня працевлаштування особи на умовах, що визначили пунктом 2 Порядку № 331.

3. Порядку надання соціальних послуг суб’єктам ринку праці кар’єрними радниками, спеціалізованими кар’єрними радниками, консультантами по роботі з роботодавцями, затвердженого постановою КМУ від 17.03.2023 № 237.

Спрощують порядок проведення профілювання.

4. Порядку надання допомоги по безробіттю, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 № 735.

Переглянули норми щодо визначення розміру допомоги по безробіттю ВПО та особам, які перебувають на територіях, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, та які не мають документів та відомостей про періоди страхового стажу, трудової діяльності, зарплату (дохід, грошове забезпечення).

Так, ВПО або особам, які перебувають на територіях, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, і які не мають документів та відомостей про періоди страхового стажу, трудової діяльності, зарплату (дохід, грошове забезпечення) допомогу по безробіттю призначають в мінімальному розмірі, що встановлює правління Фонду.

Після надходження документів та відомостей про страховий стаж, дохід тривалість виплати та розмір допомоги по безробіттю для зазначених категорій осіб переглядатимуть відповідно до законодавства.

Для зазначених категорій осіб мінімальний розмір допомоги по безробіттю не переглядатимуть у бік зменшення.

5. Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 № 175.

Уточнюють, що зареєстрований безробітний зобов’язаний відвідати територіальний орган упродовж 14 робочих днів з дня припинення участі у громадських та/або інших роботах тимчасового характеру. У разі невідвідання зареєстрованим безробітним територіального органу в установлений строк реєстрацію безробітного в зазначеному органі припиняють на 15-й робочий день.

За інформацією СПО профспілок


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
167223

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393512

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3721

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді