Сезонне техобслуговування автомобіля

UA RU
Автор
керівник консультаційної групи Експертус Головбух
Облік технічного обслуговування автомобіля: усі аспекти оприбуткування та обліку розкриємо у статті на прикладах.

 

 

 

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

Розпочнемо зі заміни шин на автомобілі. Перш ніж встановити сезонні шини, їх, звісно, спочатку потрібно придбати. Тому з’ясуємо, на якому рахунку обліковувати придбані шини.

Оприбуткування шин

Для обліку шин використовують субрахунок 207 «Запасні частини». Це чітко визначено в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженій наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291.

Проте якщо шини вже були встановлені на авто, а їх вартість включено до первісної вартості автомобіля, їх обліковують у складі основних засобів, а саме на субрахунку 105 «Транспортні засоби».

На кожну придбану шину заводять Картку обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини (далі — картка обліку). Її форму наведено у додатку 5 до Експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Мінтрансу від 20.05.2006 № 488 (далі — Норми № 488).

Під час придбання шини у картці обліку зазначають:

  • найменування підприємства, його місцезнаходження;
  • технічні характеристики і дату виготовлення шини;
  • марку і модель автомобіля, на якому встановлено шину.

Дату виготовлення шини замарковано на її боковині числом із чотирьох цифр: перші дві — познака порядкового номера поточного тижня року виготовлення; останні дві — познака двох останніх цифр року виготовлення шини.

 

Бухгалтерський облік заміни шин

З метою бухгалтерського обліку важливо з’ясувати, чи вважати сезонну заміну шин поліпшенням, поточним ремонтом (технічним обслуговуванням) основного засобу. Підказку можна знайти у пункті 3.19 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 30.03.1998 № 102 (далі — Положення № 102). У ньому сказано, що операції заміни на транспортних засобах шин та акумуляторних батарей не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів їх поліпшення.

Отже, сезонна заміна шин є технічним обслуговуванням автомобіля, позаяк таку заміну здійснюють для підтримання автомобіля в робочому стані без приросту первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід. Відповідно, вартість шин включають до складу витрат на підставі пункту 15 НП(С)БО 7 «Основні засоби». Залежно від напряму використання автомобіля такі витрати потрібно відобразити на рахунку 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» або субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Бухгалтерський облік списання шин

Списують вартість нових шин на один із витратних рахунків під час встановлення шин на автомобіль. І хоча вони зникнуть з балансу підприємства, підприємство продовжуватиме вести їх кількісний облік. У Таблиці даних обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини картки обліку заповнюють графи 2, 3, 7 та 10. Далі під час експлуатації водій має фіксувати місячний пробіг у графі 5 і загальний пробіг з початку експлуатації у графі 6.

Під час сезонного «перевзування» знятий комплект шин в обліку не поновлюють. Підприємство продовжує вести кількісний облік знятих шин.

Зазначимо, що вартість шин можна списувати і пропорційно до пробігу. Можливість застосування такого методу випливає із пункту 8 НП(С)БО 16 «Витрати».

Застосовуючи такий метод, користуються нормою середнього ресурсу шин із Норм № 488.

Розглянемо Приклад:

Відображення в обліку заміни літніх шин на зимові та списання їх вартості пропорційно до пробігу за сезон

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Відображення в обліку заміни літніх шин на зимові та списання їх вартості пропорційно до пробігу за сезон

Бухгалтерський облік заміни акумуляторів

Акумулятори сезонній заміні не підлягають. Їх замінюють за досягнення норми середнього ресурсу. Експлуатаційні норми середнього ресурсу акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджено наказом Мінтрансу від 20.05.2006 № 489.

Бухгалтерський облік акумуляторів від моменту придбання до моменту списання (включаючи період, коли вони перебувають в експлуатації) також ведуть на субрахунку 207 «Запасні частини». Для обліку акумуляторів на зберіганні та в обороті відкривають окремі рахунки четвертого порядку, наприклад «Акумулятори на зберіганні», «Акумулятори в обігу» тощо. Як і у випадку з шинами, вартість акумуляторів списують на витрати в момент встановлення на автомобіль.

Аналітичний облік акумуляторів ведуть у Картці обліку наробітку та відстежування обігу АБ. Форму такої картки наведено у додатку 12 до Правил експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Мінтрансу від 02.07.2008 № 795 (далі — Правила № 795).

Для встановлення на автомобіль акумулятор відпускають лише в обмін на знятий і за наявності акта, що підтверджує непридатність знятого акумулятора до подальшої експлуатації.

Коли на склад повертають акумулятор, який надалі може бути реалізований або використаний для експлуатації автомобіля, його оприбутковують за чистою вартістю реалізації або в оцінці його можливого використання (пп. 2.12 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2).

Бухгалтерський облік заміни мастила

Статтею 36 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353-XII встановлено, що власники транспортних засобів чи особи, які їх експлуатують, зобов’язані забезпечувати своєчасне і повне проведення робіт з їх технічного обслуговування і ремонту згідно з нормативами, встановленими виробниками відповідних транспортних засобів.

Підготовка транспортного засобу до використання в зимових умовах належить до сезонного технічного обслуговування і є обов’язком підприємства. Примірний перелік операцій сезонного технічного обслуговування наведено у додатку В до Положення № 102, де зазначено також роботи із заміни олив.

Наведемо Приклади.

Відображення в обліку заміни мастила на легковому автомобілі на СТО

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Відображення в обліку заміни мастила на легковому автомобілі на СТО

 

 

Відображення в обліку операцій зі списання та передачі в утилізацію відпрацьованих мастил

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Відображення в обліку операцій зі списання та передачі в утилізацію відпрацьованих мастил

 

Увага: статтею 82 Кодексу про адміністративні правопорушення визначено, що за порушення вимог щодо поводження з відходами до посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності застосовується штраф у розмірі від 50 до 100 нмдг (від 850 грн. до 1700 грн.).

Списання й утилізація шин та акумуляторів

За досягнення фактичного пробігу, що відповідає встановленим (скоригованим) нормам, автомобільну пневматичну шину списують (п. 7.1 Норм № 488).

Проте якщо автомобільні шини зносилися раніше, ніж використано їхній ресурс, їх можна списати на підставі акта про списання автомобільних шин. Якщо дотримано пробіг (наробіток) чи перепробіг відповідно до норми (тимчасової норми) середнього ресурсу шини або шина природно зношена до граничної висоти малюнка протектора, за якої можливе її економічно доцільне відновлення допустимими методами, — оформлена картка є актом списання:

  • зношеної шини;
  • шини, що не пройшла нормативного пробігу;
  • шини через виробничі дефекти.

Увага: якщо планують продаж шин, раніше списаних з балансу, то підприємство має поновити їх в обліку, нарахувавши дохід.

Після списання зношених шин підприємство може їх продати як вторинну сировину. Зношені шини оприбутковують за ціною можливої реалізації, відображаючи проведенням: дебет субрахунку 209 «Інші матеріали» із кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Для дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища необхідно передати списані шини спеціалізованому підприємству, яке має ліцензію на такий вид діяльності. До того ж рекомендуємо укласти договір з таким підприємством про утилізацію шин та оформити їх передачу актом приймання-передачі. За таких умов виникають витрати підприємства на послуги з утилізації.

Увага: вартість акумулятора, встановленого на авто, списується на витрати звітного періоду.

Списані акумулятори також підлягають утилізації. Процедуру утилізації визначено у розділі ІХ Правил № 795. Для цього керівник підприємства (організації) розпорядчим документом призначає відповідального за утилізацію акумуляторів, який веде журнал обліку та обігу відпрацьованих акумуляторів. Відповідальна особа веде журнал обліку та обігу відпрацьованих акумуляторів (його форму наведено у додатку 14 до Правил № 795), забезпечує їх облік, щомісяця інформує керівника про накопичені обсяги відпрацьованих акумуляторів, своєчасно здає акумулятори на спеціалізоване підприємство з утилізації, контролює повернення спеціалізованої тари, обліковує і зберігає документи, що підтверджують факт здавання відпрацьованих акумуляторів на утилізацію.

Передати акумулятори на утилізацію треба не пізніше трьох місяців після списання (п. 9.9 розділу ІХ Правил № 795).  Для наочності наведемо Приклад.

Відображення в обліку заміни і списання акумулятора

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Відображення в обліку заміни і списання акумулятора

Відпрацьовані мастила утилізують згідно з Порядком збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив), затвердженим постановою КМУ від 17.12.2012 № 1221 (далі — Порядок № 1221).

Порядком № 1221 передбачено, що суб’єкт господарювання, внаслідок діяльності якого утворилися відпрацьовані мастила:

  • відображає у документах первинного обліку дані щодо придбання мастил, а також дані щодо подальшого поводження з відпрацьованими мастилами;
  • забезпечує роздільне збирання відпрацьованих мастил.

Для всіх суб’єктів господарювання — споживачів мастил (олив) норму збирання та утилізації відпрацьованих мастил (олив) на 2015-2019 роки встановлено на рівні 40% загального обсягу мастил (олив), що вони використовують (п. 9 Порядку № 1221).

Відпрацьовані мастила (оливи) від суб’єктів господарювання приймають партіями відповідно до визначених законодавством вимог та оформлюють актом приймання згідно з додатком 3 до Порядку № 1221. Його складають у двох примірниках. Один примірник акта надають суб’єктові господарювання, що здає зазначені відходи, другий залишається у суб’єкта господарювання, що їх приймає (п. 13 Порядку № 1221).

Звертаємо також увагу, що згідно зі статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог щодо поводження з відходами до посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності застосовують штраф у розмірі від 50 до 100 нмдг (від 850 до 1700 грн.).

 

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді