Щодо обчислення рентної плати за понадлімітне використання води

Податківці роз’яснили, чи вважають для обчислення рентної плати за спеціальне використання води понадлімітним використання води на підставі дозволу на спецводокористування із встановленими в ньому лімітами, строк дії якого закінчився у період воєнного стану

image63

Як підготуватися до тривалої відсутності світла, тепла та води

Рентну плату за спеціальне використання води (далі — Рентна плата) обчислюють виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об’єктів, встановлених у дозволі на спецводокористування, лімітів використання води, ставок Рентної плати та коефіцієнтів (пп. 255.11.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Водокористувачі, які використовують воду із змішаного джерела, обчислюють Рентну плату, враховуючи обсяги води в тому співвідношенні, у якому формується таке змішане джерело, що зазначають, зокрема в Дозволах ставок Рентної плати та коефіцієнтів (пп. 255.11.3 ПК).

Водокористувачі, які використовують воду з каналів, обчислюють Рентну плату виходячи з фактичних обсягів використаної води, встановлених лімітів використання води, ставок Рентної плати, встановлених для водного об’єкта, з якого забирається вода в канал, та коефіцієнтів (пп. 255.11.4 ПК).

За відсутності у водокористувача Дозволу із встановленими в ньому лімітами використання води Рентну плату справляють за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання (пп. 255.11.15 ПК).

За понадлімітне використання води Рентна плата обчислюється за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками Рентної плати та коефіцієнтами (п.п. 255.11.14 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

Спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі Дозволу (ч. 1 ст. 49 Водного кодексу України; далі — ВК).

Дозвіл видають територіальні органи Державного агентства водних ресурсів України (ч. 2 ст. 49 ПК).

У Дозволі встановлюють ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин (ч. 21 ст. 49 ВК).

Визначили, зокрема, що строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжують на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування (пп. 5 п. 1 постанови КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314).

Тобто, у разі закінчення строку дії Дозволу у період воєнного стану, Дозволи вважають чинними на цей період та впродовж трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Тому, використання води, на підставі таких Дозволів із встановленими в них лімітами, не вважають понадлімітним.

У разі перевищення встановленого у Дозволі річного ліміту використання води Рентну плату обчислюйте і сплачуйте у відповідності до підпункту 255.11.13 ПК у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок Рентної плати та коефіцієнтів.

За інформацією ДПС у Черкаській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Рентна плата за користування надрами 2024

У консультації знайдете зразок заповнення розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на прикладі видобутку підземних вод. Також знайдете приклад розрахунку Додатку № 1 до Податкової декларації з рентної плати
23890

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65899

Декларація з рентної плати 2024

Як складається декларація з рентної плати 2024, про нову форму декларації 2024, приклади декларацій з ренти за користування надрами (з видобутком і без видобутку корисних копалин), а також з ренти за використання лісових ресурсів — у консультації
40729

Рентна плата за спеціальне використання води 2024

Черговий квартальний платіж за воду підкрадеться непомітно. Тож нагадаємо, хто має відзвітувати з рентної плати за спецводокористування та як отримати дозвіл на спеціальне водокористування онлайн
34058

Декларація з рентної плати за воду 2024

Розглянемо сьогодні нюанси заповнення декларації з рентної плати за спеціальне використання води, терміни її подання, а також відповідальність за неподання/несвоєчасне подання
51037

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді