Суд ухвалив рішення на користь ФОПа-єдинника, який оскаржував рішення ДПС про його анулювання: як поновити реєстрацію платником єдиного податку

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою.

Суд ухвалив рішення на користь ФОПа-єдинника, який оскаржував рішення ДПС про його анулювання: як поновити реєстрацію платником єдиного податку

Інструкція та зразки заяви, щоб перейти на 2% єдиного податку

Її можна анулювати за рішенням органу контролю, якщо:

платник податку подав заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, що визначає Податковий кодексом України (ПК)

в останній день календарного кварталу, в якому платник подав заяву

ФОП припиняє підприємницьку діяльність

в день, коли орган контролю отримав від держреєстратора повідомлення про те, що ФОП припинив діяльність

настали випадки, які передбачають підпункти 298.2.3, 298.8.6 ПК

-

якщо єдинник четвертої групи не подав податкову звітність, яку передбачають підпункти 295.9.1, 298.8.1 ПК

-

єдинник набув статусу резидента Дія Сіті

в останній день календарного кварталу, в якому платник податку набув статус резидента Дія Сіті (п. 299.10 ПК)

Якщо реєстрацію платником єдиного податку анулювали, ФОП не може бути платником цього податку із дати, коли його вилучили з Реєстру платників єдиного податку (далі — Реєстр).

Дані з Реєстру, зокрема дату, коли єдинника вилучили з Реєстру, ДПС щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному вебпорталі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань і власному офіційному вебсайті (п. 299.13 ПК).

Якщо вважаєте, що орган контролю неправомірно анулював реєстрацію платником єдиного податку, можете оскаржити його рішення в адміністративному або судовому порядку (п. 56.1 ПК).

День закінчення процедури адміноскарження вважають днем узгодження грошового зобов’язання платника податків (пп. 56.17.5 ПК).

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (абз. 4 п. 56.18 ПК).

Тобто зазначені норми пп. 56.17.5 та абзацу четвертого п. 56.18 ПК стосуються лише рішень, якими визначено грошове зобов’язання платника податків і не поширюється на рішення про анулювання реєстрації платника ЄП.

Анулювання контролюючим органом реєстрації платника ЄП фізичної особи – підприємця передбачає собою перехід такого платника на загальну систему оподаткування. Тому на час адміністративного і судового оскарження рішення про анулювання реєстрації платника ЄП підстави для застосування спрощеної системи оподаткування у ФОП відсутні. Проте, у разі прийняття рішення контролюючого органу або суду на користь ФОП за яким скасовано анулювання реєстрації платника ЄП, контролюючий орган самостійно вносить зміни до реєстру платників ЄП. Зокрема, анулюється дата виключення ФОП з реєстру платників ЄП. Тобто така особа продовжує перебувати на спрощеній системі оподаткування, у тому числі за період адміністративного або судового оскарження.

За інформацією ЗІР, підкатегорія 107.01.05


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
42

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61714

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді