Бронювання ФОП: які перспективи

UA RU
Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю
Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх

Розпочнімо із законопроєктів про розмір збору за бронювання (внесення змін до ПК).

Законопроєкт від 11.06.2024 № 11332

Пропонує ФОП сплатити до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі, що дорівнює розміру 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такий мінімум становить 17 грн. Аналогічним до нього є і законопроєкт № 11332-1 від 17.06.2024.

Законопроєкт від 28.06.2024 № 11332-2

Передбачає, що роботодавець сплачує до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі, що дорівнює розміру 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, про що мають бути внесені змін до ПК.

Важливо! За цим законопроєктом, бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях. Тобто, про ФОП навіть не згадується! Водночас, такі роботодавці повинні:

  • сплачувати ЄСВ більше ніж еквівалент п’яти мінімальних зарплат (наразі це 40000 грн). Ця норма дуже нечітко прописана, ймовірно до неї будуть правки, якщо цей проєкт візьмуть за основу;
  • мати штатну чисельність працівників від 10 осіб, а бронювання можливе – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (у т.ч. тих, які працюють за трудовими договорами). Також норма містить множинне трактування, бо в ній йдеться про 50% від призовників, тобто не про працівників, а тих, хто взагалі співпрацює з роботодавцем, наприклад за ЦПД. Тож може дотично стосуватися і ФОП. Чекатимемо правок від народних депутатів.

⚡ Усе про ФОП

Законопроєкт від 11.06.2024 № 11331

Низка народних депутатів пропонує ухвалити Закон «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», у прикінцевих положеннях якого пропонується економічне бронювання.Так, за цим проєктом, бронюванню мають підлягати військовозобов’язані, які працюють у суб’єктів господарювання (у т.ч. у ФОП, і власне сам підприємець), коли одночасно виконуються такі умови:

  • за кожного заброньованого працівника щомісячно сплачується до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних, встановлений ПК*. За логікою цього проєкту, можна забронювати і самого ФОП, у т.ч., якщо у нього немає найманих працівників. Утім, можливо депутати внесуть правки;
  • відсутня заборгованість із виплати зарплати та зі сплати загальнодержавних та/або місцевих податків, зборів та/або інших обов’язкових платежів;
  • обсяг доходу ФОП протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, встановленого ПК*;
  • підтвердження ФОП ведення господарської діяльності протягом попереднього річного звітного (податкового) періоду. Тобто, поширюється на підприємців, які вели господарську діяльність (отримували дохід, мали витрати) у 2023 році. У проєкті не йдеться про «протягом 12 календарних місяців минулого року», тож можна припустити, що бронювання поширюється і на ФОП, які зареєструвалися у середині грудня 2023 року. Втім, подивимося, чи депутати це питання не уточнять.

Важливо! Особливості бронювання ФОП та/або їх найманих працівників, будуть встановлюються окремим порядком КМУ.

* Наразі у ПК такого розміру збору за бронювання немає, тож враховуючи наведені вище проєкти маємо:

Умови бронювання за законопроєктом від 11.06.2024 11331 з врахуванням ймовірних змін до ПК

обсяг збору за бронювання – 20 400 грн

обсяг доходу ФОП протягом календарного місяця від 61 200 грн

Як бачимо, під бронювання за цими законопроєктами можуть потрапити і ФОП першої групи єдиного податку, головне – мати дохід не менший за вказаний рівень щомісяця.

Законопроєкт від 17.06.2024 № 11331-2

За цим законопроєктом, ФОП та/або її наймані працівники мають право на бронювання за умови, якщо:

  • ФОП зареєстрована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та громадських формувань (далі – ЄДР) не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності цього проєкту, як Закону. Тобто, можна не вести господарську діяльність, скажімо три роки, але якщо ФОП все ще є в ЄДР і не ліквідовувався, то одна з умов для бронювання є збереженою;
  • обсяг доходу ФОП протягом останнього для місячного податкового (звітного) періоду становить не менше ніж 61 200 грн.

Перспективи

Як бачимо, законодавець намагається урівняти ФОП із найманими працівниками, адже фактично не надання ФОП можливості економічного бронювання є дискримінацією.

У той же час, встановлення розміру щомісячного доходу на рівні 61 200 грн є також доволі дискримінаційним, адже такі доходи можливі лише у певних галузях.

Утім, пам’ятаймо, що йдеться саме про дохід, а не прибуток. Тож, якщо ФОП купив товару на 60 000 грн, продав його за 65 000 грн на місяць, то формально у нього є дохід для бронювання, хоча «на руки» він у найкращому випадку отримає лише 5000 грн.

Сподіваємося, законодавець врахує всі хиби, які є у законопроєктах та внесе правки, які будуть на користь суспільства.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді