Щорічна додаткова відпустка за роботу з комп’ютером: яка тривалість та коли надають

Рішення щодо надання щорічної додаткової відпустки працівникам у кожному конкретному випадку ухвалює роботодавець з урахуванням низки вимог

rozrakhunok-vidpusknykh.jpg

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

Одним із видів щорічної додаткової відпустки є відпустка за особливий характер праці (ст. 76 Кодексу законів про працю України і ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці надають окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я. Її тривалість — до 35 календарних днів (к. дн.) за Списком виробництв, робіт, професій і посад, що затвердив Кабмін постановою від 17.11.1997 № 1290 (далі — Список).

Конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюють колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером передбачили підрозділом «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку. Максимальний термін такої відпустки становить 4 к. дн. на рік.

Порядок застосування Списку затвердило Мінсоцполітики наказом від 30.01.1998 № 16 (далі — Порядок).

Додаткову відпустку за особливий характер праці надають пропорційно до фактично відпрацьованого часу (п. 6 і 7 Порядку). У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Отже, право на щорічну додаткову оплачувану відпустку за особливий характер праці мають працівники, робота яких з комп’ютером становить не менше як половину тривалості робочого дня.

Облік часу, відпрацьованого по кожному виду робіт, здійснює власник або уповноважений ним орган.

Рішення щодо надання щорічної додаткової відпустки працівникам у кожному конкретному випадку ухвалює роботодавець з урахуванням названих вимог.

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
171

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19979

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
116089

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7508

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді