На яку адресу податковий орган надсилає ППР про транспортний податок для нерезидентів

Фізичні та юридичні особи, які мають зареєстровані в Україні легкові автомобілі, зокрема нерезиденти, повинні сплачувати транспортний податок. Куди орган контролю надсилатиме таким платникам податкове повідомлення — податківці нагадали

На яку адресу податковий орган надсилає ППР про транспортний податок для нерезидентів

Відповідно до підпункту 267.1.1 ПК платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 ПК є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПК).

Обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснює орган контролю за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування (пп. 267.6.1 ПК).

Згідно з абзацом 1 підпункту 267.6.2 ПК ППР про сплату суми/сум транспортного податку разом із детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити орган контролю надсилає платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 ПК, до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Тобто, орган контролю надсилає (вручає) ППР про сплату суми/cум транспортного податку разом із детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити фізичній особі – нерезиденту за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування — легковий автомобіль, що перебуває у власності такого нерезидента.

За інформацією ГУ ДПС в Одеській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66709

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160683

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
24224

Податкова декларація з транспортного податку 2024

Придбали вартісний автомобіль класу «люкс»? Тоді готуйтеся подавати декларацію з транспортного податку. Хто подає, який граничний термін подання податкової декларації з транспортного податку у 2024 році, як заповнити декларації – розповість експерт
14455

Імпорт автомобіля

Один зі способів отримати автомобіль — імпортувати. Розмитнення автомобіля та сплата пов’язаних з цією процедурою податків і подальша реєстрація автомобіля у 2022 році, особливості розмитнення електромобілів та гібридів, розрахунок митних і реєстраційних платежів, бухгалтерські проводки з обліку імпорту автівки — у консультації.
31006

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді