Транспортний податок 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю, консультантка з закупівель
Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні

Транспортний податок 2024: хто сплачує

Платниками транспортного податку – це як фізичні, так і юридичні особи, у т.ч. нерезиденти, що мають зареєстровані в Україні згідно із чинним законодавством власні легкові автомобілі (пп. 267.2.1 ПК). Транспортний податок у 2024 році сплачують саме власники автомобілів, а не орендарі чи ті, хто користується ними за генеральною довіреністю.

Об’єктом оподаткування транспортним податком визначено легкові автомобілі, які одночасно відповідають таким критеріям:

  1. з року їх випуску минуло не більш ніж 5 років (включно);
  2. середньоринкова вартість авто становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), установленої станом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2024 році — 375 × 7100 грн = 2 662 500 грн).

Зауважимо: ідеться про рік випуску, а не використання автомобіля. Визначити рік випуску допоможуть супровідні документи на придбання авто. Однак якщо у цих документах дату не підтверджено, про неї можна дізнатися за номером кузова (VIN-кодом), який відповідно до міжнародного стандарту ISO 3779-1983 зазначають у десятій позиції коду.

Легкові автомобілі — автомобілі, які за своєю конструкцією й обладнанням призначені для перевезення пасажирів із кількістю місць для сидіння не більш ніж 9 із місцем водія включно (ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III).

Тож за вантажні, вантажопасажирські, спеціалізовані автомобілі, автобуси й інші транспортні засоби, які не належать до легкових автомобілів, сплачувати транспортний податок не потрібно.

Хто і як визначає вартість автівки

Оподатковують транспортним податком тільки легкові автомобілі, але за певних умов. Які це умови, допоможе розібратися Таблиця.

АВТОМОБІЛІ, ЯКІ ОПОДАТКОВУЮТЬ ТРАНСПОРТНИМ ПОДАТКОМ

Критерії

Значення

Тип автомобіля

легковий

Рік випуску

до 5 років (у 2024 році — це автомобілі 2019 р.в.)

Середньоринкова вартість

375 мінімальних заробітних плат (у 2024 році — це 2 662 500 грн), вартість визначає Мінекономрозвитку

Головний критерій

наявність автомобіля у Переліку автомобілів, які підлягають оподаткування транспортним податком, що оприлюднює Мінекономрозвитку

Тип кузова

не мають значення*

Тип двигуна (бензин, дизель, електро, гібрид)

Об’єм двигуна

Фактична ціна, по якій був придбаний

*Опосередковано такі параметри впливають на середньоринкову вартість та наявність автомобіля у Переліку Мінекономрозвитку.

Отже, для оподаткування авто транспортним податком:

  • не має значення фактична ціна, за якою придбали автомобіль. Визначальною є середня вартість на ринку такої моделі, яку рахує не платник податку самостійно, а державний орган — Мінекономрозвитку на основі інформації ДПС;
  • варто періодично заглядати до Переліку, який щороку до 1 лютого має оприлюднювати Мінекономрозвитку. Знайти його можна на сайті Мінекономрозвитку. Там є ще й калькулятор вартості, але керуватися слід саме Переліком, він є визначальним. Навіть якщо середньоринкова вартість вашої автівки нижче за межу в 375 мінімальних зарплат, але автомобіль є в Переліку, то податок маєте сплатити;
  • платити треба до початку місяця, що настає за місяцем в якому автомобілю виповнюється 5 років (пп. 267.6.7 ПК). Наприклад, якщо автомобіль був випущений у червні 2019 року і він ще досі фігурує у Переліку, то сплачувати транспортний податок потрібно з січня 2024 року по червень 2024 року включно.

Увага: наявність автомобіля у Переліку автомобілів, які підлягають оподаткування транспортним податком — це вирішальний критерій сплати транспортного податку.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування для фізичних осіб здійснює орган ДПС за місцем реєстрації платника податку (пп. 267.6.1 ПК). Він надсилає (вручає) відповідне податкове повідомлення-рішення (ППР) та платіжні реквізити до 1 липня (пп. 267.6.2 ПК).

Юридичні особи мають обчислити суму податку самостійно і подавати декларацію (пп. 267.6.4 ПК).

Вартість авто визначається не платником податку, а Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою Кабміном, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального (пп. 267.2.1 ПК). Її затверджено постановою КМУ від 18.02.2016 № 66 (далі – Методика № 66). Мінекономрозвитку визначає середньоринкову вартість авто щороку і до 1 лютого оприлюднює результат на своєму офіційному веб-сайті. Там можна знайти перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більш як 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП. При цьому:

  • перелік автівок є у файлі Excel;
  • середньоринкову вартість можна побачити, скориставшись онлайн-калькулятором на згаданому сайті Мінекономрозвитку.

Перевірте свою автівку як за вказаним переліком, так і по калькулятору. Однак, пріоритет має перелік, так як саме він згадується у нормативних документах, а саме у ч. 3 п. 267.2.1 ПК та п. 13 Методики № 66.

Таким чином, визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об’єкта обкладення транспортним податком є його присутність у згаданому вище переліку. Навіть якщо ви вирішите самостійно обчислити середньоринкову вартість авто, і вона становитиме менш як 375 МЗП — це не звільнить вас від сплати транспортного податку, якщо авто потрапило до переліку. На цьому ж акцентує увагу й ДПС в листі від 04.01.2018 № 24/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. Якщо ж автівку у переліку не знайшли, то зверніться до Мінекономрозвитку, щоб порахували, так як це не звільняє від обов’язку сплати цього податку. 

Мінекономрозвитку протягом звітного року може доповнити перелік за зверненням ДПС та/або власника легкового автомобіля, інформація про марку, модель якого відсутня на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку, але який відповідає критеріям для обкладення транспортним податком.

Навіть якщо перелік буде доповнено посеред року, транспортний податок доведеться сплатити за весь рік. На цьому наполягають і податківці в листі від 02.01.2018 № 9/6/99-99-12-02-03-15/IПК.

Транспортний податок: термін сплати

Відповідно до підпункту 267.6.4 ПК, юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року (тобто, у 2024 році останній день подання – 20.02.2024) подають податковому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому у статті 46 ПК, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою — платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на таке авто.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період із 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) 5-ти років (пп. 267.6.7 ПК).

Під час переходу права власності на авто від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється попереднім власником за період із 1 січня цього року до початку того місяця, у якому він втратив право власності, а новим власником — починаючи з місяця, у якому він набув право власності на цей об’єкт (пп. 267.6.5 ПК).

Транспортний податок 2024 сплачують:

  • транспортний податок для фізичних осіб — протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення;
  • транспортний податок для юридичних осіб — авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Графік сплати транспортного податку у 2024 році такий:

Період, за який сплачують податок

Гранична дата сплати

І квартал 2024 року

29 квітня 2024 року

ІІ квартал 2024 року

29 липня 2024 року

ІІІ квартал 2024 року

29 жовтня 2024 року

ІV квартал 2024 року

29січня 2025 року

Сума транспортного податку

Ставку податку встановлено у пункті 267.4 ПК, з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 267.2.1 ПК, — відповідає критеріям і входить до переліку, що на своєму сайті оприлюднює Мінекономіки.

Транспортний податок: бухгалтерський облік

В бухгалтерському обліку транспортний податок нараховуємо та відносимо на рахунок 92 «Адміністративні витрати» (п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати»). Адже йдеться про податок, який не відносять до собівартості.

Господарська операція

Д-т

К-т

Сума

1

Нарахований транспортний податок за І квартал 

92

641

6250,00

2

Списаний транспортний податок на фінансовий результат

791

92

6250,00

3

Сплата транспортного податку в бюджет

641

311

6250,00



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді