Алкоголь в кулінарії та напоях: чи потрібна ліцензія на торгівлю алкоголем
Запитання
Чи потрібна ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб’єкту господарювання, який здійснює діяльність у ресторанному господарстві та використовує для виробництва кулінарних виробів алкогольні напої або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад?
Відповідь
Роздрібна торгівля це діяльність з продажу товарів (у тому числі з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування (ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 № 3817-ІХ; далі — Закон № 3817).
Продавати алкогольні напої (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції — алкогольні напої без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у тому числі через мережу Інтернет, у роздріб можуть суб’єкти господарювання (СГ), у тому числі їх виробники, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ст. 16 Закону № 3817).
Алкогольний напій — напій, одержаний шляхом спиртового бродіння крохмалевмісної чи цукровмісної сільськогосподарської продукції або вироблений на основі спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або іншого алкогольного напою, з вмістом спирту етилового понад 0,5% об., який відповідає товарним позиціям 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об. та більше, що відповідає товарній підкатегорії 2103 90 30 00 та товарній підпозиції 2106 90 згідно з УКТЗЕД.
Товар «кава» віднесений до коду — 0901; чай — 0902; інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі які містять алкоголь, віднесені до коду 1806 (розд. ІІ та розд. IV Закону України «Про Митний тариф України» від 19.10.2022 № 2697-IX).
СГ при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів (п. 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 № 219; далі — Правила № 219).
Технологічна документація на страви та вироби — документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (абз. 15 п. 1.3 Правил № 219).
Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил № 219).
При цьому, СГ, які використовують алкогольні напої для виробництва харчових продуктів (крім алкогольних напоїв), зберігають алкогольні напої в місцях зберігання, внесених до Єдиного реєстру місць зберігання (далі — Єдиний реєстр).
СГ, що використовують алкогольні напої для виробництва харчових продуктів (крім виробництва інших алкогольних напоїв), вносять місця зберігання алкогольних напоїв до Єдиного реєстру незалежно від обсягу таких алкогольних напоїв (ч. 1 ст. 39 Закону № 3817).
Таким чином, СГ ресторанного господарства при здійсненні роздрібної торгівлі продукцією власного виробництва (кулінарними виробами, борошняними кондитерськими і булочними виробами, кавою, чаєм або шоколадом) з доданням алкогольних напоїв, за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією, не повинен отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. При цьому всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовує у виробництві такої продукції, повинен внести до Єдиного реєстру.