Використання е-підписів та е-печаток без відомостей, що особистий ключ зберігається в засобі КЕП: чи можливо

553

Запитання

Чи можна використовувати електронні підписи чи печатки, що базуються на сертифікатах відкритих ключів, виданих без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі КЕП чи печатки?

Відповідь

Головне для бухгалтера: зміни, що вплинуть на вашу роботу вже цього місяця

На період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування дозволяють використовувати е-підписи чи е-печатки, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Постановою КМУ від 24.05.2022 № 617 передбачено, що на період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування дозволяється використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки (КЕП). Зазначена постанова набрала чинності 27.05.2022.

Також державні установи та їх працівники для засвідчення чинності відкритого ключа використовують лише кваліфіковані сертифікати відкритих ключів (п. 4 «Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності», затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 № 749).

ЗІР, категорія 129.03


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бухгалтерський облік торгової марки 2024

Торгові марки, бренди у компаніях світового ринку можуть мати значну вартість у бухгалтерському балансі. За якими правилами обліковувати торговельну марку, чи завжди це нематеріальний актив, коли виникає роялті з торговельної марки та правила оподаткування торговельних марок – про все це у консультації
21103

Електронний документообіг замість паперового

Електронні накладні, електронні договори, електронні акти – все це можна поєднати електронною системою документообігу з використанням електронного підпису. Розбираємо, яких правил електронного документообігу слід дотримуватися
31062

Авансовий звіт 2024: як заповнити

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження, ще неофіційно називають авансовий звіт. Це необхідний документ для кінцевого оформлення господарських операцій з підзвітними особами. Як оформити авансовий звіт, зразки, за якими заповните авансовий звіт без помилок, – у консультації
313779

Відчуження майна в умовах воєнного стану: документи, процедура, облік

В огляді мова піде про відчуження майна, що може здійснюватися впродовж дії правового режиму воєнного стану. Розглянемо, які документи при цьому оформляються, як обліковувати таку процедуру. Також мова піде про останні зміни в законодавстві, які дозволяють вилучати майно, яке перебуває поблизу зон бойових дій або окупованих територій
15914