Звіт про управління: хто подає та як заповнює

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
У консультації відповідаємо, хто з підприємств має складати звіт про управління, а також — яким має бути зразок звіту про управління

Звіт про управління — це документ, у якому підприємство розповідає про свої поточні справи та плани.

Звіт про управління суб’єкти господарювання подають разом із фінансовою звітністю або консолідованою фінансовою звітністю (ч. 7 ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV; даліЗакон про бухоблік). Малі та мікропідприємства його не складають (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік). Проте великі та середні підприємства мають це зробити.

Хто складає звіт про управління, якщо ані Держстат, ані ДПС цього не вимагають? Слушне запитання. Але дехто все-таки зобов’язаний звітувати. Розповімо, хто під загрозою і як скласти такий звіт.

Куди подавати звіт про управління

Держстату звіт про управління не потрібен, оскільки він не є формою державного статистичного спостереження і не входить до складу фінзвітності (лист Держстату від 08.02.2019 № 04.3-13/17-19).

Увага: Звіт про управління — це самостійний звіт, а не частина фінзвітності.

Податківці також не бажають бачити звіт з управління з тієї самої причини — він не є складовою фінзвітності (п. 1 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Вони підтвердили, що подавати звіт про управління до ДПС разом із Декларацією з податку на прибуток не потрібно, тому, відповідно, жодних податкових штрафів не буде (листи ДФС від 19.02.2019 № 5491/7/99-99-15-02-01-17, від 14.02.2019 № 164/2/99-99-15-02-01-10; індивідуальна податкова консультація від 05.04.2019 № 51/ІПК/26-15-12-03-1114).

ХТО І ВІД КОГО ВИМАГАЄ ЗВІТ ПРО УПРАВЛІННЯ

Звіт про управління: термін подання

Звіт про управління подавайте у ті самі строки, що й фінансову звітність. Критична дата у 2024 році — 29 лютого.

Компанії, які мають дочірні компанії, подають звіт про управління до 30 квітня 2024 року. А об’єднання підприємств — не пізніше ніж 15 квітня 2024-го (п. 8 Порядку № 419).

Увага: звіт про управління банку подають до 30 квітня 2024 року.

Звіт про управління потрібно оприлюднити разом із фінансовою звітністю та аудиторським висновком на вебсторінці (вебсайті) підприємства (п. 2 Порядку № 419). Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не емітують цінні папери) мають подати звіт про управління до 30 квітня, а великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, а також середні підприємствами — до 1 червня.

ЗВІТ ПРО УПРАВЛІННЯ: ШТРАФ

Чи включати нефінансову інформацію у Звіт про управління

Методичні рекомендацій зі складання Звіту про управління, затверджені наказом Мінфіну від 07.12.2018 № 982 (далі — Методрекомендації) не зазначають безпосередньо, а лише рекомендують, як складати Звіт.

Звіт про управління: вимоги

Звіт про управління має містити інформацію про діяльність підприємства, його стан і перспективи розвитку, а також розкривати основні ризики й невизначеності його діяльності (ст. 1 Закону про бухоблік). Тож він розкриває і фінансову, і нефінансову інформацію, яка характеризує бізнес.

Нацбанк у розділі IV Інструкції № 373 наводить свої вимоги для банків щодо структури і змісту Звіту.

Звіт про управління банку має містити інформацію про:

  • характер бізнесу;
  • мету керівництва і стратегії її досягнення;
  • ресурси, ризики та відносини;
  • результати діяльності і перспективи подальшого розвитку;
  • ключові показники діяльності.

А як бути іншим? Які розділи включати до Звіту і що в них описувати, вирішуйте на свій розсуд. Адже маємо не прямі вказівки Мінфіну, а лише рекомендації у розділі ІІІ Методрекомендацій.

Показуємо, який рекомендований зразок звіту про управління.

Яку інформацію включити до Звіту

звіт про управління зразок

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Перелік напрямів і показників, які мав би містити бланк звіту про управління, не є вичерпним. Тому розкривайте будь-яку інформацію, яку вважаєте доцільною (п. 3 розд. ІІ Методрекомендацій). Посилайтеся у Звіті на відповідні показники річної фінзвітності і пояснюйте суми за ними, якщо це доречно (п. 1 розд. ІІ Методрекомендацій). Тоді він допоможе залучити нових клієнтів і потенційних інвесторів.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді