Затвердили вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

Визначили загальні принципи зберігання і транспортування швидкозаморожених харчових продуктів.

МПЗ для спрощенців четвертої групи

17.10.2022 Мін’юст зареєстрував наказ Мінагрополітики від 14.09.2022 № 682 «Про затвердження Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною» (далі — Гігієнічні вимоги).

Прийняття Гігієнічних вимог — черговий крок України до виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. Гігієнічні вимоги встановлюють спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів.

«Швидкозаморожений харчовий продукт — харчовий продукт, який піддали процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить межу максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації, досягає температури не вище –18 °C, яку постійно підтримують на цьому рівні в продукті».

Підпункт 3 пункту 2 Гігієнічних вимог

Гігієнічні вимоги регламентують:

  • загальні принципи, яким мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
  • рівень температури, яку необхідно підтримувати на потужностях для зберігання, складування, транспортування швидкозаморожених харчових продуктів;
  • вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), які можна використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
  • особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
  • моніторинг температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

Гігієнічні вимоги набудуть чинності за три роки з дня скасування воєнного стану. Харчові продукти, які не відповідатимуть вимогам Гігієнічних вимог, можуть перебувати в обігу до завершення мінімального строку придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

За інформацією Мінагрополітики

 


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників сільгосппідприємств після 01.04.2025

Підприємства агросектора можуть отримати критичний статус, що дає змогу бронювати працівників. Зберіть документи та зверніться до Мінагрополітики чи обласної держадміністрації залежно від того, які критерії виконуєте. Якщо отримали критичність, переходьте до бронювання на Порталі Дія. Експерт пояснив, як не втратити можливість забронювати працівників
1141

Обліковий лист тракториста машиніста: для чого застосовувати та як складати

Обліковий лист тракториста-машиніста — підстава, щоб показати в бухобліку обсяг виконаних робіт, списання пального на виробничі витрати, а також нарахування оплати праці. Підкажемо, як його складати, й наведемо зразок
10394

Облік весняно-польових робіт

Аби виконати весняно-польові роботи вчасно та якісно, треба підготувати техніку, придбати посівний матеріал і доб¬рива, організувати персонал. Тримайте добірку прикладів, які допоможуть облікувати витрати на посівну кампанію
3450

Як агропідприємству оминути штрафів від Держпраці у 2025 році

У період дії воєнного стану інспектори Держпраці можуть завітати для перевірки лише в особливій ситуації. Підстави для такого раптового візиту обмежені, як і питання для перевірки. Експерт нагадує випадки, коли Держпраці може провести позапланову перевірку, і розміри трудових штрафів у 2025 році
868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді