Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

UA RU
Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю, консультантка з закупівель
Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації

 

Законом України від 30.11.2021 № 1914-IX запровадили мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Розберімося, що  це таке.

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Що таке мінімальне податкове зобов’язання 

Сума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж МПЗ. В основі нового механізму — коефіцієнт від нормативної грошової оцінки (НГО) власних або використовуваних сільгоспземель. Мінімальне податкове зобов'язання — це розрахована сума податку.

До бюджету аграрії перерахують не всю суму МПЗ, а зменшену на сплачені податки, збори, платежі та витрати на оренду земельних ділянок. Тож для платника можливі два сценарії:

  • МПЗ > сума всіх сплачених податків. До бюджету сплачуйте позитивну різницю;
  • МПЗ < сума всіх сплачених податків. Сплачувати додаткове навантаження не потрібно.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)— це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі — підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням (пп. 14.1.114-2 Податкового кодексу України, ПК).

Мінімальне податкове зобов’язання 2024Мінімальне податкове зобов'язання за землюМінімальне податкове зобов'язання МПЗ

Хто сплачує мінімальне податкове зобов’язання

Платники МПЗ — це власники, орендарі, користувачі на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Законодавці врахували, що землі можуть обробляти платники податків на різних системах оподаткування. Тому передбачили розрахунок МПЗ у розрізі систем оподаткування:

1) загальної системи оподаткування:

  • для платників із часткою сільськогосподарського товаровиробництва ≥ 75%;
  • для платників із часткою сільськогосподарського товаровиробництва < 75%;

2) спрощеної системи податкування:

  • для фізосіб — єдинників другої групи;
  • для фізосіб та юросіб — єдинників третьої групи, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва ≥ 75%;
  • для фізосіб та юросіб — єдинників третьої групи, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва < 75%;
  • для фізособ-фермерів та юросіб — єдинників четвертої групи;

3) «звичайних» фізосіб — власників, орендарів, користувачів на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих ними в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування;

4) ФОПів-загальносистемників — власників, орендарів, користувачів на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які виробляють власну сільськогосподарську продукцію.

Мінімальне податкове зобов’язання для ФОП 2 групиМінімальне податкове зобов’язання щодо земельних ділянок

Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)

Щоб розрахувати мінімальне податкове зобов'язання, законодавці передбачили дві формули. Відмінність їх у тому, провели НГО землі чи ні. Розглянемо ці формули.

Якщо нормативно грошова оцінка проведена:

МПЗ = НГОд x К x М / 12, де

  • НГОд – нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом для справляння плати за землю;
  • К – коефіцієнт, який становить 0,05;
  • М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Якщо нормативно грошова оцінка не проведена:

МПЗ = НГО x S x К x М / 12, де

  • НГО – нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом для справляння плати за землю;
  • S – площа земельної ділянки, гектарах;
  • К – коефіцієнт, що становить 0,05;
  • М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Зверніть увагу, що згідно з пунктом 67 підрозділу 10 розділу ХХ ПК, тимчасово, щоб розрахувати мінімальне податкове зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, коефіцієнт «К», визначений у підпунктах 38-1.1.1 і 38-1.1.2 статті 38-1 цього Кодексу, застосовується із значенням 0,04.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)Мінімальне податкове зобов’язання
Мінімальне податкове зобов’язання за землюМінімальне податкове зобов’язання 2024

Які податки зменшать мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)

ПЕРЕЛІК ЗНАЙДЕТЕ У СИСТЕМІ ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ ▶️

Мінімальне податкове зобов'язання за землю під час воєнного стану

Згідно з підпунктом 69.15 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ ПК, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України:

  • за 2022 рік – у частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб;
  • з 01.03.2022 до 31.12.2022 – у частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні юридичних осіб та ФОП.

Сума МПЗ за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені цим підпунктом, визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (земельні частки (паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком четвертої групи.

Платники податків, які до 06.05.2023 визначили та задекларували в податковій звітності МПЗ за 2022–2023 роки за земельні ділянки, що розташовані на територіях, наведених вище, мають право відкоригувати нараховані за 2022–2023 роки суми загального мінімального податкового зобов'язання шляхом подання в порядку, визначеному ПК уточнюючих податкових декларацій.

Мінімальне податкове зобов'язання не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Мінімальне податкове зобов'язання для таких земельних ділянок, земельних часток (паїв), не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи із 01.01.2023.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначається у встановленому КМУ порядку.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді