Скільки таблиць даних платника не приймає ДПС: нова статистика ДПС

Статистикою поділилася Народний депутат Ніна Южаніна, яку вона отримала від ДПС у відповідь на свій запит

Рівень блокування ПН та РК все ще високий: нова статистика

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

8 липня 2023 року набрала чинності постанова КМУ від 02.06.2023 № 574, яка вносить зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою від 11.12.2019 № 1165 (далі — Порядок).

Народний депутат звернула увагу на обіцяну і довго очікувану автоматичну реєстрацію заблокованих ПН/РК, зокрема у разі врахування таблиці даних платника (п. 16-1 оновленого Порядку).

Вона вважає, що не буде автоматичної реєстрації заблокованих податкових накладних/розрахунків (далі — ПН/РК) коригувань у разі, якщо таблицю даних платника податку враховує ДПС в автоматичному режимі.

Так, таблиці даних платника приймають у два способи:

  • автоматично (п. 18 Порядку);
  • «вручну» за рішенням комісії регіонального рівня (п. 16 Порядку).

Тож, виходить, що тільки прийняті комісіями «вручну» таблиці викликають довіру податківців і тільки щодо таких таблиць за певних умов відбудеться автоматична реєстрація заблокованих ПН/РК.

У новій редакції Порядку №1165 закріпили право податківців скасовувати таблиці, прийняті і «вручну», і автоматично.

«19. Комісії контролюючих органів приймають рішення про неврахування таблиці даних платника податку (додаток 7), врахованої відповідно до пункту 16 або 18 цього Порядку...»

З цією проблемою вже стикнулися платники, які мали заблоковані ПН/РК та враховані автоматично таблиці у період з 14.10.2022 по 11.01.2023.

Всього за період з 2020 року по травень 2023 року ДПС приймала щомісяця в середньому 39,7% поданих таблиць від 49% платників, які подали таблиці. З них в автоматичному порядку прийняли 28% таблиць від 34% платників відповідно.

Ніна Южаніна вважає, що саме ці найбільш надійні платники, таблиці яких прийняла ДПС автоматично, будуть позбавлені права на автоматичну реєстрацію заблокованих ПН/РК відповідно до оновленого Порядку.

За інформацією Ніни Южаніної


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55641

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3061

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді