Які наслідки нерозблокування податкової накладної

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Коментар експерта допоможе з’ясувати і попередити можливі ризики через те, що платник ПДВ не розблокує податкову накладну. Адже він зобов’язаний не лише сплачувати ПДВ і звітувати про нього, а й складати податкові накладні та реєструвати їх у ЄРПН. За порушення цього обов’язку є відповідальність

Чи є відповідальність за нерозблокування податкових накладних

Податкове законодавство визначає обов’язок платника ПДВ реєструвати податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК) до них у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) і його право вдаватися до дій щодо їх розблокування, якщо таку реєстрацію зупиняють.

Тобто чи розблоковувати ПН — платник вирішує на свій розсуд. Відповідальність за нерозблокування податкових накладних Податковий кодекс України (ПК) не встановлює. Тож інколи платники відмовляються від свого права подати на розгляд податківців документи з поясненнями і залишають ПН заблокованими. Так вчиняють зазвичай, коли суми в ПН незначні, тож не бачать сенсу гаяти на це час.

Подати документи з поясненнями, щоб розблокувати реєстрацію ПН/РК, маєте протягом 365 днів із дати виникнення ПДВ-зобов’язання з таких ПН/РК (п. 6 Порядку № 520).

Щоправда, на період воєнного стану (по 31.07.2023) був зупинений перебіг строку для подання копій документів і письмових пояснень, необхідних податківцям, щоб ухвалити рішення про реєстрацію ПН/РК. Починаючи з 01.08.2023 цей строк подовжують на таку кількість днів, протягом яких платник мав право подати розблокувальний пакет, станом на дату запровадження воєнного стану на території України.

Допоки ПН/РК будуть заблоковані, штрафи за порушення строків реєстрації або її відсутність у ЄРПН не загрожують. Після сплину 365-денного строку зареєструвати заблоковану ПН вже не зможете. Але відобразити податкові зобов’язання у декларації з ПДВ все одно мусите, попри відсутність зареєстрованої ПН. І ось тут для платника ПДВ з’являються ризики.

РИЗИК № 1 — ПОДАТКОВА ПЕРЕВІРКА

Чи є штрафи за нерозблокування податкових накладних

Якщо в результаті перевірки податківці виявлять незареєстровану ПН, накладуть штраф у розмірі 50% суми ПДВ, зазначеної у цій ПН (п. 120-1.2 ПК). Навіть якщо податківці самі ухвалили рішення про відмову в її реєстрації, яке платникові не вдалося оскаржити в адміністративному чи судовому порядку (ЗІР, категорія 101.27).

Але й це не все. ПК передбачає ще один штраф у тому самому розмірі, якщо платник не зареєструє ПН протягом 10 календарних днів (к. дн.) після дня, коли отримав податкове повідомлення рішення (абз. 2 п. 120-1.2 ПК). Якщо податківці проводитимуть перевірку після спливу 365-денного строку, платник вже не зможе подати документи з поясненням, щоб домогтися реєстрації цієї ПН. Тож якщо податківці виявлять незареєстровану ПН, із дати складення якої сплинуло 365 к. дн., платникові доведеться сплатити штраф у розмірі 100% суми ПДВ, зазначеної у такій ПН.

Утім, такий штраф загрожує, лише якщо податківці встановлять факт відсутності зареєстрованої ПН на операцію, яку провів платник. Якщо на цю операцію є інша ПН, яку склали і зареєстрували замість заблокованої, штраф не загрожує.

АВТОМАТИЧНА РЕЄСТРАЦІЯ ПОМИЛКОВИХ ПН



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді