Повернення переплати з ПДВ

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Можете потрапити в пастку системи електронного адміністрування ПДВ, якщо погасите поточні зобов’язання за рахунок переплати ПДВ, що виникла після того, як подали зменшувальний уточнюючий розрахунок. Аби цього не сталося, дійте за інструкцією від експерта

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Як в ІКП обліковують нараховані і сплачені суми

Ви потрапили у своєрідну пастку, що влаштувала система електронного адміністрування (СЕА ПДВ) для таких випадків.

Річ у тім, що в інтегрованій картці платника (ІКП) облік нарахованих (зменшених) і сплачених сум ПДВ відображають окремими обліковими операціями у хронологічному порядку.

Кожну операцію фіксують в окремому рядку, зазначають її вид і дату проведення. Після цього в ІКП автоматично проводять розрахункові операції і підбивають підсумки за всіма графами — сальдо розрахунків. Тому, коли платник подав УР на зменшення задекларованих і сплачених податкових зобов’язань, в ІКП виникла переплата ПДВ. Цією переплатою погасили наступні податкові зобов’язання з ПДВ. За математичним підрахунком очевидно, що платник нічого не винен бюджету. Утім, до СЕА ПДВ потрапляє не вся інформація, що є в ІКП, і виникає розбіжність.

Як контролюють сплату ПДВ-зобов’язань в СЕА ПДВ

Податкові зобов’язання з ПДВ, що визначив платник у декларації з ПДВ або УР, потрапляють до бюджету через його електронний рахунок, відкритий в органі Казначейства.

Механізм розрахунків із бюджетом через електронний рахунок визначає Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569 (далі Порядок № 569). 

Казначейство перераховує суми ПДВ до бюджету з електронних рахунків платників податку на підставі реєстру, отриманого від ДПС, який містить інформацію про платників, звітний період і суми ПДВ, що підлягають перерахуванню до бюджету.

Платник ПДВ має подбати, щоб на граничну дату сплати податкових зобов’язань на його електронному рахунку була достатня сума коштів. Коли їх бракує, платник перераховує на електронний рахунок необхідні кошти із власного поточного рахунку. А далі вже Казначейство потурбується про те, щоб кошти своєчасно потрапили до бюджету.

Увага! Несплачені суми ПДВ Казначейство перерахує до бюджету одразу після поповнення електронного рахунку.

Якщо на електронному рахунку бракує коштів, Казначейство перерахує до бюджету кошти в межах їх залишку на електронному рахунку. При цьому залишок узгоджених податкових зобов’язань платника ПДВ, не сплачений до бюджету, Казначейство обліковує до виконання у повному обсязі. Щойно на електронний рахунок платника з його поточного рахунку надійде певна сума коштів, Казначейство одразу спише її до бюджету в рахунок погашення заборгованості.

Зазначені правила діють для сплати податкових зобов’язань, задекларованих платником у декларації з ПДВ.

Для уточнюючих розрахунків до декларацій з ПДВ за попередні звітні періоди в пункті 20 Порядку № 569 встановлено такі правила:

  • якщо уточнюючі розрахунки збільшують податкові зобов’язання з ПДВ, ДПС надсилає Казначейству відповідний реєстр не пізніше наступного робочого дня після подання таких уточнюючих розрахунків. На підставі цього реєстру Казначейство перераховує суми ПДВ до бюджету;
  • якщо уточнюючі розрахунки зменшують позитивні нарахування в межах залишку не сплачених до бюджету податкових зобов’язань, що їх Казначейство обліковує до виконання у повному обсязі, ДПС не пізніше наступного робочого дня після подання уточнюючих розрахунків надсилає Казначейству коригувальний реєстр.

Тобто, якщо подали уточнюючий розрахунок на зменшення раніше задекларованих податкових зобов’язань, до СЕА ПДВ надійде інформація лише про зменшення зобов’язань, які до цього часу не сплачені до бюджету. Коли зменшують податкові зобов’язання, що уже перераховані до бюджету у повному обсязі, ДПС не надсилає Казначейству коригувального реєстру.

На жаль, у пункті 20 Порядку № 569 не передбачено ситуації, в якій може опинитися платник, що своєчасно сплатив ПДВ до бюджету. Для наочності розглянемо Приклад 1.

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Приклад. Відображення операцій в ІКП з ПДВ

Повернення переплати з ПДВ на електронний рахунок

Умови, за якими повертають помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання, визначає ст. 43 ПК. Їх дві:

  • наявність заяви на повернення переплати по ПДВ у довільній формі, у якій слід зазначити суму, яку потрібно повернути, вид платежу і напрям перерахування коштів;
  • відсутність податкового боргу.

Повернути гроші платник може упродовж 1095 днів від дня, коли помилково та/або надміру сплатив кошти.

Процедуру, за якою повертають надміру сплачені податкові зобов’язання, що їх сплатили до бюджету з е-рахунку, законодавець врегулював у п. 43.4-1 ПК. Ці кошти повертають із бюджету тільки на електронний рахунок платника в СЕА ПДВ (пп. «г» п. 200-1.4 ПК).

Увага! Надміру сплачений ПДВ повернуть лише на рахунок платника податку в СЕА з ПДВ.

Повернення переплати з ПДВ на поточний рахунок

Як повернути кошти з електронного рахунку на поточний рахунок платника в банку/небанківському надавачу платіжних послуг, визначають п. 200-1.6 ПК і п. 21 Порядку № 569. Для цього заповніть і подайте у складі декларації з ПДВ заяву за формою згідно з додатком 4 до декларації.

У додатку 4 заповніть таблиці 2 і 3. У таблиці 2 визначте суму коштів на своєму електронному рахунку, яку можна перерахувати на поточний рахунок, як різницю граф:

  • сума коштів на рахунку в СЕА ПДВ на момент подання декларації;
  • сума узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ поточного звітного періоду (р. 18 декларації);
  • сума податкового боргу з ПДВ на момент подання декларації.

У таблиці 3 додатка 4 зазначте обчислену суму цифрами, а також реквізити свого поточного рахунку в банку, на який бажаєте отримати ці кошти.

Якщо маєте борг з ПДВ на дату подання декларації, на його погашення до бюджету перераховують суму коштів на рахунку в СЕА ПДВ або її частину за мінусом суми податку, що підлягає перерахуванню до бюджету (р. 18 декларації з ПДВ). У такому разі заповніть спеціальне поле, розміщене під таблицею 3 додатка 4.

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Приклад. Повернення коштів з е-рахунку у СЕА ПДВ на рахунок платника



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді