Експорт власної сільгосппродукції в декларації з ПДВ

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
З листа до редакції: «Платник спеціального режиму оподаткування ПДВ експортує самостійно виро­щену сільгосппродукцію. У якій декларації з ПДВ відоб­ражати таку операцію?»

При оподаткуванні ПДВ операцій з постачання продукції, вирощеної сільськогосподарським підприємством — платником спеціального режиму оподаткування ПДВ, застосовують ставки, визначені підпунктами «а» та «б» пункту 193.1 Податкового кодексу України (ПК).

У разі експорту сільськогосподарської продукції застосовують нульову ставку ПДВ (пп. «б» п. 193.1, п. 209.14 ПК).

Датою виникнення податкових зобов’язань є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України (пп. «а» п. 187.1 ПК).

Експорт сільгосппродукції

Платники ПДВ, які згідно зі статтею 209 ПК застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою «0121»/«0122»/«0123», яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включають лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого зазначеною статтею (п. 5 розд. I Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 23.09.2014 № 966 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 № 13)).

Операції з експорту власно вирощеної сільськогосподарської продукції відображає сільгосппідприємство у рядку 2.1 декларації з ПДВ з позначкою «0121».

Право на бюджетне відшкодування ПДВ

Водночас звертаємо увагу, що згідно з пунктом 209.4 ПК при вивезенні сільськогосподарських товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту сільськогосподарське підприємство — виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів.

Таке відшкодування здійснюють у загальному порядку, установленому у статті 200 ПК, з Державного бюджету України. Тобто бюджетне відшкодування ПДВ можливе лише у разі декларування його у декларації з ПДВ з позначкою «0110».

Не мають права на отримання бюджетного відшкодування особи, які:

  • були зареєстровані як платники цього податку менш ніж за 12 календарних місяців;
  • мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування.

Зазначене обмежене не поширюється у разі нарахування таким платниками податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів.

А згідно із спеціальним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей (п. 209.2 ПК).

Тому у цьому випадку для відшкодування з бюджету суми ПДВ, яка свого часу була віднесена до податкового кредиту у декларації з ПДВ з позначкою «0121», немає підстав.

З огляду на викладене, для отримання сільгосппідприємством права на бюджетне відшкодування податковий кредит, сформований при придбанні товарів/послуг, які брали участь у виготовленні експортованої сільськогосподарської продукції, підлягає перенесенню з декларації з ПДВ з позначкою «0121» до декларації з ПДВ з позначкою «0110». Для цього сума ПДВ з відповідного рядка розділу ІІ «Податковий кредит», в якому вона була задекларована, декларації з ПДВ з позначкою «0121» переноситься до рядка 16.3 декларації з ПДВ з позначкою «0110».

Наприклад, у разі придбання зазначених товарів/послуг за ставкою ПДВ 20% вартість придбання без ПДВ та суму ПДВ відображали у рядку 10.1.1 декларації з ПДВ з позначкою «0121». У звітному періоді, коли відбулося постачання сільгосппродукції на експорт, а значить, і виникло право на бюджетне відшкодування ПДВ, проводиться коригування:

  • зі знаком «–» — у рядку 10.1.1 декларації з ПДВ з познач­кою «0121»;
  • зі знаком «+» — у рядку 16.3 декларації з ПДВ з познач­кою «0110».

Сума ПДВ, перенесена до рядка 16.3 декларації з ПДВ з позначкою «0110», братиме участь у бюджетному відшкодуванні за умови, якщо різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду матиме від’ємне значення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді