Розподіл ПДВ: умови, методика, коригування

Дізнаємось, як правильно розподіляється податковий кредит за придбаними товарами і послугами, у разі якщо всі операції платника ПДВ взаємопов’язані

Платники ПДВ відносять до податкового кредиту всю суму ПДВ на підставі зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних.

У разі якщо платники придбавають товари чи отримують послуги, які будуть використані в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, вхідний ПДВ потрібно розподіляти. Правила такого розподілу встановлює стаття 199 Податкового кодексу України.

Коригування вхідного ПДВ здійснюється в разі, якщо отримані платником послуги, придбані товари чи необоротні активи частково використані в оподатковуваних операціях, а частково — ні. Для цього потрібно донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, враховуючи частку їх використання в неоподатковуваних операціях.

Платник самостійно має розрахувати частку використання та нарахувати додаткові податкові зобов’язання. Таке нарахування проводиться, якщо платник складе та зареєструє в ЄРПН зведену накладну не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

Варто також пам’ятати, що в разі постачання товарів, послуг і необоротних активів у неоподатковуваних операціях або у негосподарській діяльності постачальник — платник ПДВ нараховує додаткові податкові зобов’язання на відповідний обсяг придбаних товарів, послуг і необоротних активів, призначений для цього використання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді