Новації НБУ на валютному ринку

Автор
фінансовий директор ТОВ «Одеський завод класичних вин»
Останній тиждень НБУ працював напрочуд продуктивно, затвердивши кілька постанов, покликаних врегулювати та стабілізувати ситуацію на внут­рішньому валютному ринку. Чи допоможуть вони зміцнити гривню — покаже час. Наразі з’ясуємо пропонований НБУ вихід із ситуації, що склалася

Національний банк України активно намагається виправити суттєвий дисбаланс на грошово-кредитному ринку, зокрема у його валютному сегменті, та стабілізувати внутрішній валютний ринок країни. Днями було прийнято кілька постанов, суть яких розглянемо детальніше.

Контроль за здійсненням розрахунків за імпортними контрактами

НБУ 23.02.2015 затвердив постанову «Про особливості здійснення деяких валютних операцій» № 124 (далі — Постанова № 124), яка набрала чинності із 24.02.2015.

У Постанові № 124 визначено деякі обмеження, які стосуються винятково імпортерів щодо діяльності банків у сфері проведення валютних операцій:

  • банкам заборонена купівля іноземної валюти за дорученням клієнтів за рахунок кредитних коштів. Відтепер юридичні особи зобов’язані перераховувати наявну гривню для купівлі іноземної валюти. До перерахування гривні уповноважені банки не приймають заявки на купівлю валюти. Відповідальність за виконання цієї вимоги покладено на банки;
  • авансові платежі за імпортними контрактами в іноземній валюті у сумі, що перевищує еквівалент 50 000 дол. США за курсом НБУ на день укладення договору, виконуються уповноваженими банками після отримання підтвердження (дозволу) від НБУ. Крім цього, установлено строк виконання банками заяви на купівлю валюти — не раніше четвертого робочого дня з дати подання інформації уповноваженим банком на узгодження до НБУ. Ці вимоги не поширюються на розрахунки у формі документарного акредитива;
  • авансові платежі за імпортними контрактами у сумі, що перевищує еквівалент 500 000 дол. США за курсом НБУ на день укладення договору, виконують лише з використанням документарного акредитива. У цьому разі акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу. Зазначені обмеження стосуються операцій банків щодо купівлі та перерахування іноземної валюти як за операціями клієнтів, так і за власними операціями банків.

Окремо визначено: за зовнішньоекономічними контрактами, сума переказів у яких не визначена, обмеження у 50 000 дол. США та 500 000 дол. США застосовуються у разі, якщо загальна сума переказів на виконання зобов’язань перед нерезидентом щодо імпорту товару досягає відповідної суми. До того ж платежі, виконані до набрання чинності Постанови № 124, не враховуються у накопичення.

Також у Постанові № 124 надано роз’яснення щодо операцій за зовнішньоекономічними контрактами, що діяли до набрання її чинності. А саме: у розрахунку норм авансових платежів за імпортними контрактами враховуються лише платежі, виконані після набрання чинності Постановою № 124.

Отже, у Постанові № 124 запроваджено заходи, які дозволять ретельніше перевіряти контракти на купівлю валюти за авансовими платежами. Така додаткова перевірка покликана унеможливити укладання фіктивних контрактів та угод, які дестабілізуватимуть внутрішній валютний ринок.

Зміни щодо купівлі інвалюти на міжбанку

НБУ 24.02.2015 затвердив постанову «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Національного банку України» № 130 (далі — Постанова № 130), яка набрала чинності із 25.02.2015.

Постанова № 130 повністю забороняла операції з купівлі іноземної валюти із 25 по 27 лютого 2015 року включно. Однак, після наради Голови НБУ, Президента України та Прем’єр-міністра України, 25.02.2015 було затверджено постанову НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» № 131, яка набрала чинності із 26.02.2015. Цей документ повністю скасував заборону уповноваженим банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів 26–27 лютого 2015 року.

Отже, операції із купівлі іноземної валюти не виконували на міжбанку лише один день — 25.02.2015.

Водночас скасовано ще одну норму Постанови № 130, згідно з якою банки мали право здійснювати власні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти за гривні у межах установлених лімітів відкритої валютної позиції у сумі, що не перевищує 0,5% розміру регулятивного капіталу банку (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ), протягом одного робочого дня.

З урахуванням зазначених вище змін Постанова № 130 дійсна тільки у частині збільшення із трьох до чотирьох операційних днів терміну, після закінчення якого зарахована на спецрахунки гривня може бути спрямована на купівлю іноземної валюти або на можливе здійснення авансових платежів у валюті за імпорт на суму понад 50 000 дол. США. Саме такі зміни внесла Постанова № 130 до Постанови НБУ «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 01.12.2014 № 758 та до Постанови № 124.

Зміни щодо здійснення деяких валютних операцій

НБУ 03.03.2015 затвердив постанову «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України № 161 (далі — Постанова № 161).

Постанова № 161 внесла зміни до двох нормативно-правових актів НБУ.

По-перше, Постанова № 161 вносить доповнення у пункт 1 Постанови № 124, а саме:

  • пакет документів, що подається до НБУ для підтвердження можливості як купівлі, так і перерахування іноземної валюти, має також містити довідку ДФС про відсутність у резидента заборгованості з податків, зборів, платежів та в передбачених постановою Правління НБУ «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями» від 30.12.2003 № 597 випадках — відповідний акт цінової експертизи (погодження). Слід зазначити, що довідка про відсутність заборгованості видається податковими органами упродовж 5 робочих днів. Отже, міжбанківський ринок на повну силу запрацює на купівлю валюти не раніше 5 березня. А доти купівлю валюти на міжбанку фактично виконує лише НБУ;
  • інформація про переказ коштів, що здійснюється винятково за рахунок іноземної валюти, купленої з дотриманням вимог підпункту 2 пункту 1 Постанови № 124, не потребує включення до реєстру для подання до НБУ;
  • дозволено проводити операції із купівлі іноземної валюти більше ніж на 500 000 дол. США без оформлення документарного акредитива у разі купівлі життєво необхідних товарів, визначених статтею 5 Закону України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» від 28.12.2014 № 73-VIII. Нагадаємо: до життєво необхідних товарів належать: нафта, газ природний, неопромінені паливні елементи, електроенергія, вугілля, бензини, мазут та дизпаливо, медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих, а також товари, зазначені у пунктах 2–7, 9, 10, 12, 13, 15, 18–20 частини першої статті 282, частинах першій та четвертій статті 287, підпункті 11 пункту 4, пункті 4-1 розділу XXI Митного кодексу України.

По-друге, змінено пункт 4 постанови НБУ «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями» від 30.12.2003 № 597, а саме: зменшено поріг потреби проведення цінової експертизи у Державному інформаційно-аналітичному центрі моніторингу зовнішніх товарних ринків із 50 000 євро до 25 000 євро. Нагадаємо, таку оцінку проводять з метою підтвердження відповідності контрактних цін щодо операцій із оплати робіт, послуг, прав інтелектуальної власності та/або виконання зобов’язань за векселем у іноземній валюті.

Очікується, що зазначені заходи дозволять запобігти непродуктивному витоку капіталу за межі України та сприятимуть стабілізації внутрішнього валютного ринку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді