Стягнення з доходів за постановою виконавчої служби

Автор
адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»
Підприємство одержало постанову виконавчої служби про стягнення з доходів боржника, який здає в оренду підприємству свою земельну ділянку (пай). У боржника на сьогодні з орендної плати за землю є заборгованість 13 500,00 грн., орендна плата за землю становить 4460,00 грн. З’ясуємо, як діяти підприємству у такій ситуації

Відповідно до частини 1 статті 32 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 № 606-XIV (далі — Закон № 606) заходами примусового виконання рішень є, зокрема, звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника.

Умови та порядок звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника — фізичної особи регулюються главою 6 Закону № 606.

Відповідно до підпункту 164.2.5 Податкового кодексу (ПК) орендна плата за землю є доходом фізичної особи — орендодавця та включається до її загального оподатковуваного доходу.

У статті 73 Закону № 606 визначений виключний перелік виплат, на які не може бути звернено стягнення внаслідок примусового виконання рішення суду. Зазначений перелік не містить орендної плати за надання в оренду земельної ділянки (паю).

Отже, орендна плата за землю є доходом фізичної особи — орендодавця, і її не включено до переліку виплат, на які не може бути звернено стягнення внаслідок примусового виконання рішення суду. Тому за наявності постанови державного виконавця про звернення стягнення на такі доходи боржника підприємство має здійснювати відрахування із належної фізичній особі орендної плати за землю відповідно до положень глави 6 Закону № 606.

Перерахування стягувачу відрахувань з орендної плати

Згідно із частиною 1 статті 69 Закону № 606 підприємство має перерахувати відрахування із орендної плати боржника стягувачу у строк, установлений для виплати орендної плати боржнику. Якщо такий строк не встановлено — до десятого числа кожного місяця, наступного за звітним. До того ж підприємство має надсилати державному виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, установленою Мін’юстом.

У документах, надісланих підприємству державним виконавцем, має бути передбачено, із доходів за який період мають бути здійснені відрахування. Тому якщо орендна плата була нарахована боржникові за час, який передує верхній граничній даті зазначеного періоду, підприємство не вправі здійснювати відрахування із цієї суми.

Відповідно до частин 1 та 5 статті 70 Закону № 606 із доходу боржника у вигляді орендної плати за землю може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

  • у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, відшкодування шкоди у зв’язку із втратою годувальника та збитків чи шкоди, заподіяних злочином, — 50%;
  • за всіма іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, — 20%.

І нагадаємо про можливу відповідальність посадової особи підприємства за нездійснення відрахувань із орендної плати боржника:

Норма законодавства

Правопорушення

Санкція

Кримінальна відповідальність

част. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України

умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню

штраф від 12 500 до 17 000 грн. або позбавлення волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

част. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України

ці ж дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб

позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Адміністративна відповідальність

ст. 188-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення

невиконання законних вимог державного виконавця щодо усунення порушень законодавства про виконавче провадження

несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника

неподання або подання недостовірних відомостей про доходи і майновий стан боржника

штраф від 340 до 1190 грн.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді