Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція

Річна звітність для платників єдиного податку I та II груп: як її заповнювати і що необхідно зазначити

Як відомо, зараз чинна податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця (далі ФОП), яку було затверджено наказом Міністерства фінансів від 19 червня 2015 року №578. Для ФОП I чи II груп податковим (звітнім) періодом є календарний рік.

Строк подання такої декларації – 60 календарних днів, які наступають за останнім календарним днем податкового (звітного) року.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Останнім днем подання декларація для I та II груп платників єдиного податку буде 1 березня 2017 року.

Нагадаємо:

Для I групи граничний дохід становить 300 тис. грн.

Для II групи граничний дохід становить 1,5 млн. грн.

Можливі випадки, коли платник єдиного податку самостійно переходить на сплату податку за ставками, встановленими для вищої групи. У такому випадку податкову декларацію необхідно подавати у строки, встановлені для квартального періоду протягом 40 календарних днів.

Зауважимо, що у квартальний строк необхідно подати декларацію і у тому випадку, коли платник єдиного податку I або II групи допустив перевищення доходу в четвертому кварталі звітного року. Не дивлячись на те, що межі звітних періодів збігаються, декларацію необхідно подавати протягом 40 календарних днів, а не 60-ти після закінчення звітного періоду.

Куди і як подати декларацію

Подають декларацію до органів ДФС за місцем податкової адреси платника єдиного податку. Простіше кажучи – за місцем проживання, за яким підприємець став на облік як платник податків.

Подають декларацію:

Особисто, або уповноваженою особою.

Поштовим повідомленням, або кур’єром, з обов’язковим врученням описання вкладення. Це потрібно зробити не пізніше ніж за 5 днів до закінчення строку подання податкової декларації.

Податкову декларацію можна надати і у електронному вигляді з обов’язковим дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб.

Основні моменти при заповненні декларації

Нагадаємо, грошовим показником у податковій декларації є гривня з копійками. Власне, нагадування про це є і в самій декларації у пункті 3.

У декларації обов’язково потрібно заповнити всі реквізити, що передбачені її формою. Вони перелічені у пунктах 48.3 і 48.4 Податкового кодексу України.

Будьте уважними, заповнюючи податкову декларацію, адже декларація, що була складена з помилками і порушеннями згідно до пункту 48.7 статті 48 Податкового кодексу не вважається податковою декларацією і не буде прийнята ДФС.

Декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного року. Якщо є рядки, які не потрібно заповнювати у зв’язку з відсутністю показника суми, необхідно поставити прокреслення.

Декларація, як у паперовому, так і в електронному варіанті заповнюється на українській мові.

У декларації необхідно окремо відобразити доходи, що оподатковуються за основними та підвищеними ставками.

Строки подачі декларації та штрафи за неподання

У 2017 році платники єдиного податку мають надати податкову декларацію не пізніше березня 2017 року. Якщо термін подання декларації проґавити, готуйтеся сплатити штраф у розмірі:

170 грн. за перше подібне порушення протягом року;

1020 грн. за повторне аналогічне порушення протягом року.

Заповнюємо декларацію разом

Форма декларації єдина для всіх груп підприємців платників єдиного податку. Її розроблено таким чином, що показники для кожної окремої групи господарської діяльності знаходяться в окремих розділах.

Тобто, якщо група платника єдиного податку зміниться протягом року, в декларації просто потрібно буде заповнити і той розділ, який відноситься до нової групи.

Приклад: якщо у першому кварталі підприємець працював у ІІ групі і у другому кварталі перейшов до ІІІ групи, в декларації необхідно зробити наступне:

У розділі ІІІ відобразити показники за перший квартал;

У розділі IV заповнити інформацію починаючи з ІІ кварталу наростаючим підсумком.

Вступна частина декларації заповнюється усіма платниками податків без винятків.

Зауважте, що інформація, яка знаходиться у полях з 01 по 07 є обов’язковими реквізитами податкової декларації. Якщо ця інформація, або її частина відсутні – податкова декларація втрачає свій статус.

У полі 01 ставим відповідну мітку:

Звітна – при поданні звітної декларації вперше;

Звітна нова – при повторному подані декларації до закінчення  граничного строку її подання за звітній період.

Уточнююча – при поданні уточнюючої декларація для виправлення помилок (граничний строк для подання цього типу декларацій вже минув).

Довідкова – строк подання такої декларації не регламентовано, адже вона подається виключно з метою отримання довідки за інші періоди, ніж квартальний або річний періоди наростаючим підсумком.

У полі 02 обираємо звітній період та ставимо позначку «Х» у полі, поряд з обраним періодом.

У полі 03 необхідно ставити позначки лише тоді, коли ви бажаєте виправити помилки у деклараціях, які надавали раніше.

У полі 04 необхідно зазначити найменування відповідного органу ДФС, для якого заповнюється декларація.

У поля 05 та 06 вносимо особисті дані (прізвище, ім’я та по батькові та місце проживання платника податків згідно його місця проживання).

У поле 07 необхідно вписати особистий реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Розділ I «Загальні показники підприємницької діяльності» заповнюють усі платники єдиного податку, незалежно до якої групи вони належать.

У полі 08 необхідно вказати найбільшу кількість найманих працівників, які одночасно перебували у трудових відносинах з підприємцем у звітному періоді. Зауважимо, що не потрібно враховувати працівників, що перебувають у відпустці з зв’язку з вагітністю та пологами, або знаходяться у відпустці для догляду за дитиною. Цей пункт заповнюють лише платники єдиного податку ІІ групи, адже І група не передбачає використання найманих працівників.

Поле 09 призначено для відображення коду і назви діяльності (згідно з КВЕД-2010), яку підприємець фактично здійснював у звітному році. Якщо діяльність була заборонена, або не зазначена в реєстрі платників податків, її все одно необхідно зазначити у цьому полі.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Розділ ІІ заповнюється тільки для І групи платників єдиного податку

Платники єдиного податку І групи сплачують єдиний податок щомісячно, не пізніше 20-го числа поточного місяця. У декларації авансові внески будуть відображатися загальною сумою за кожен квартал.

Розрахувати квартальну суму просто – перемножте щомісячний авансовий внесок на 3. Якщо підприємець був у відпустці, на лікарняному, або будь-яким іншим способом був звільнений від сплати єдиного податку – щомісячний авансовий платіж перемножується на 2.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Нараховані авансові внески відображають незалежно від їх сплати.

У рядку 01 треба зазначити суму доходу, що був отриманий за звітній рік від роздрібного продажу товарів з торгових місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню. Уточнювати шляхи отримання доходів не обов’язково.  Тут відображаємо суму доходів до 300 тис. грн.

У рядку 02 необхідно відобразити суму перевищення доходу, якщо такий є. Також, у цьому рядку необхідно зазначити дохід від підприємницької діяльності, яка не включена до реєстру платників єдиного податку. Наприклад: при розрахунках у вигляді бартеру, при здійсненні заборонених видів діяльності і т.д., такі доходи оподатковуються ставкою 15%.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Розділ ІІІ для показників від підприємців ІІ групи платників податків

Аналогічно до І групи, як власне і для інших, авансовий внесок розраховується так само = перемножуючись на 3.

У рядку 03 зазначають суму доходів, які було отримано за звітній рік від надання послуг, або продажу товарів. У цьому рядку відображається сума доходу, що не перевищує 1,5 млн. грн. Якщо дохід було перевищено, необхідно відобразити суму перевищення у рядку 04 і вона буде оподатковуватись за ставкою 15%.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Розділ V для всіх груп платників податків

Цей розділ заповнюють всі групи платників єдиного податку наростаючим підсумком з початку звітного року.

У полі 08 зазначаємо загальну суму доходу за звітний (податковий) період. У нашому випадку для першої групи обсяг складає 85 тисяч гривень, а для другої групи – 98 тис 800 гривень та 30 копійок.

Якщо підприємець був платником першої групи перші три квартали, а з четвертого кварталу перейшов на другу групу, то тоді обсяги сумуємо у рядок 08.

Річна звітність для «спрощенців» I та II груп: відео інструкція Розділ VI призначений для виправлення помилок у податковій декларації

Це доповнення до податкової декларації заповнюється і додається у довільній формі при наявності.

Декларацію підписує підприємець чи його представник, а за наявності печатки, підпис скріплюють її відбитком.

Щоб отримати ще більше інформації, щодо правильного заповнення податкової декларації, пропонуємо переглянути відео інструкцію, надану ДФС.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді