Коригування помилкової податкової накладної: чи буде право на податковий кредит?

Чи може платник податків розраховувати на податковий кредит, якщо податкова накладна складена із помилками. Чи впливає коригування податкової накладної на податковий кредит?

Бувають випадки, коли ненавмисне, але помиляєшся складаючи податкову накладну. Платників податків, що допустили помилки у заповненні податкової накладної цікавить питання – чи мають вони право на отримання податкового кредиту, якщо подадуть до контролюючих органів розрахунок-коригування до податкової накладної. Зараз мі розкажемо, у який ситуаціях це можливо.

Податковий кредит та помилки у податковій накладній

Правила формування податкового кредиту та всі вимоги до його документального оформлення та підтвердження встановлено у статті 198 та статті 201 Податкового кодексу України (далі – ПК). Отже, відповідно до статті 198.6 ПК, якщо платник податку не оформив податковий кредит за результатами звітного податкового року, він має право оформити його протягом наступних 365 днів, з дати складання податкової накладної. Для отримання податкового кредиту обов'язково потрібно мати документи, що підтверджують здійснені покупки товарів чи послуг, за якими платник податків має право оформити податковий кредит.

Нагадуємо, що реєстрація податкових накладних чи розрахунків коригування, за якими можливе отримання податкового кредиту має бути здійснена:

  • для податкових накладних складених з 1 по 15 календарний день календарного місяця до останнього дня цього місяця;
  • для податкових накладних складених з 16 по останній день місяця, до 15 календарного дня наступного місяця.

Платники податки мають можливість зареєструвати податкову накладну чи коригування до неї в ЄРПН протягом наступних 365 календарних днів, що наступають за датою виникнення податкових зобов'язань

Якщо ж помилки у податковій накладній не заважають ідентифікувати операцію, її зміст, періоди чи сторони, а також суму податкових зобов'язань, то на основі відомостей з такої податкової накладної можна формувати суму податкового кредиту.

Зважайте на пункт 192.1 ПК яким визначено, що у випадку виправлення помилок, які були допущені у податковій накладній і якщо вони не заважають формуванню податкового кредиту, має бути складених розрахунок коригування до такої податкової накладної.

Отже, якщо помилки у податковій накладній не критичні і дозволяють ідентифікувати операції, платника податків, суми і інші важливі реквізити, то оформлення податкового кредиту можливе. Проте коригування до податкової накладної все ж краще подати.

Якщо помилки критичні, то спочатку надається коригування, а вже потім можна говорити про формування суми податкового кредиту. Всі податкові накладні та коригування до них мають бути подані у відведені для цього строки.

Пам'ятайте, що строк у 365 днів для формування податкового кредит не сумуєтсья. Якщо платник податків не скористався податковим кредитом у встановлений термін, він вже не може використовувати ці суми для отримання податкового кредиту у наступному звітному періоді.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді