Оподаткування дивідендів, що нараховує платник єдиного податку фізичним особам

Дивіденди – доходи, що обов’язково мають оподатковуватись. Проте у оподаткуванні дивідендів є багато нюансів, один із таких ми розберемо у цьому матеріалі

Дивіденди – вид пасивних доходу, який виплачується емітентам, які є власниками корпоративних прав. Дивіденди можуть виплачуватись як резидентами, так і нерезидентами, фізичним та юридичним особам. І у кожному випадку є свої певні особливості оподаткування.

У цьому матеріалі ми розглянемо особливості оподаткування дивідендів, які нараховуються платником єдиного податку фізичним особам.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Як оподатковуються дивіденди, що виплачує єдиноподатник?

Для початку зазначимо, що оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПК). Конкретніше – у підпункті 164.2.8 ПК зазначено, до якого загального місячного чи річного оподатковуваного доходу належать пасивні доходи, до яких власне і належать дивіденди.

У ПК є окрема норма, викладена у пункті 170.5 ПК.

Відповідно до підпункту 170.5.1 ПК, податковим агентом для платника податку, якому нараховують дивіденди, є емітент корпоративних прав, або інша особа за його дорученням, що здійснює операцію нарахування.

Податковим агентом є будь який резидент, що сплачує податок на прибуток підприємства, у тому числі у спосіб, відмінний від загального (перебуваючи на єдиному податку, наприклад). Податковим агентом може бути і резидент, якого було звільнено від сплати податку на прибуток з будь-яких підстав. Втім, у будь якому випадку такий резидент є податковим агентом при виплаті дивідендів.

Три методи виправити помилки з податку на прибуток

Оподаткування дивідендів, що нараховує платник єдиного податку фізичним особам
Олег СічACCA DipIFR(rus), керівник Об’єднаної редакції Експертус: Головбух
Є три методи виправити помилки з податку на прибуток. Найпростіший — скласти нову звітну декларацію за податковий період, у якому припустилися помилки.Цим методом можна скористатися, якщо помилку виявили до спливу граничного строку подання декларації. Якщо пізніше — доведеться обрати один із двох таких методів: подати уточнюючий розрахунок; заповнити коригувальний додаток до поточної декларації (п. 50.1 Податкового кодексу України; ПК). Принципова відмінність уточнюючого розрахунку — його можна подати у будь-який момент. Натомість додаток ВП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897 , подають лише у складі поточної декларації.

Доходи, що визначено у пункті 170.5 ПК остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, яка визначається у підпункті 167.5.1 ПК.

Відповідно до підпункту 167.5.1 ставку податку встановлено у розмірі 18% для всіх пасивних доходів, що зазначені у підпункті 167.5.2 ПК.

Підпунктом 167.5.2 ПК встановлено ставку податку у розмірі 5% для пасивних доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, що нараховуються резидентами-платниками податку на прибуток.

Коригування середнього заробітку при двомісячному розрахунковому періоді: складні питання – прості приклади Відповідно до всього вищезазначеного, у 2017 році з 01.01 встановлено податкову ставку у розмірі 18% для всіх резидентів, що є платниками єдиного податку та здійснюють виплати дивідендів фізичним особам.

Також слід пам’ятати що відповідно до підпункту 170.5.3 ПК дивіденди, що нараховуються на користь фізичних осіб і мають фіксований розмір, чи розмір більший, за стандартну вартість акцій чи корпоративних прав – прирівнюють до виплат заробітної плати з відповідним рівнем оподаткування.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Оподаткування дивідендів, що нараховує платник єдиного податку фізичним особам
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді