Доплата до рівня мінзарплати за відрядної форми оплати праці

Як обчислювати заробітну плату, якщо норму виробітку не виконано? А якщо не виконано норму часу, але норму виробітку - так? Про всі ці запитання читайте далі

Доплата до рівня мінзарплати за відрядної форми оплати праці Головне у статті

  1. Норму виробітку не виконано — зарплата менша за мінімальну
  2. Норму часу не виконано, норму виробітку виконано — мінзарплата 3200 грн

За відрядної системи оплати праці сума зарплати робітника залежить від кількості одиниць виготовленої ним продукції (або обсягу виконаної роботи) певної якості з урахуванням кваліфікації, умов праці, виконання норми виробітку (норми часу). Оплачують цю роботу за відрядними розцінками. Заробітна плата робітника, як і іншого працівника, не може бути меншою від суми мінімальної зарплати — 3200 грн. Цю гарантію визначає частина перша статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон № 108). Але перш ніж перейти до нарахування доплати до розміру мінімальної зарплати, згадаємо, що ж таке відрядні розцінки.

Відрядні розцінки та норми праці

Відрядні розцінки згідно зі статтею 90 Кодексу законів про працю України (КЗпП) визначають на підставі установлених розрядів роботи, тарифних ставок (окладів) і норм виробітку (норм часу). Тобто визначають відрядні розцінки шляхом:

  • ділення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду виконуваної роботи, на погодинну (денну) норму виробітку;
  • множення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду виконуваної роботи, на встановлену норму часу в годинах або днях.

Відрядні розцінки, норми виробітку, норми часу підприємство встановлює самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами (ч. 2, 3 ст. 97 КЗпП, ч. 1, 2 ст. 15 Закону № 108). При цьому норми праці (норми виробітку, норми часу) мають бути техніко-економічно обгрунтованими. Вони підлягають обов’язковій заміні новими в міру проведення атестації та раціоналізації робочих місць, впровадження нової техніки, технології та організаційно-технічних заходів, які забезпечують зростання продуктивності праці. Про це, зокрема, наголошували Мінсоцполітики (лист від 10.04.2014 № 421/13/84-14) і Держпраці (лист від 25.07.2016 № 7804/4/4.1-ДП-16).

Отже, підвищення розміру прожиткового рівня для працездатних осіб чи мінімальної зарплати за відрядної форми оплати праці не впливає на обсяги норм праці, а є підставою для перегляду розмірів тарифних ставок і, відповідно, відрядних розцінок.

Доплата до рівня мінімальної зарплати

Для робітників встановлюють тарифні ставки у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року, — 1600 грн (ч. 6 ст. 6 Закону № 108).

Тож якщо встановлена місячна тарифна ставка буде меншою за суму мінімальної зарплати (3200 грн), за виконаної робітником норми праці (норми виробітку, норми часу) сума його зарплати, нарахованої за відрядними розцінками, буде меншою від суми мінімальної зарплати. А тому бухгалтер підприємства нараховує такому робітнику доплату до рівня мінімальної зарплати.

Її обчислюємо як різницю між сумою мінімальної зарплати і нарахованою сумою зарплати за відрядними розцінками, за умови виконання норм виробітку та часу.

Водночас у статті 3-1 Закону № 108 не наведено особливостей визначення доплати до рівня мінімальної зарплати за відрядної форми оплати праці у разі невиконання норми праці. Особливістю відрядної форми оплати праці є те, що робітник має виконати норму виробітку, при цьому він не звільнений від обов’язку виконати встановлену норму часу. На дотриманні норми часу за відрядної форми оплати праці наголошують фахівці Держпраці (лист від 25.07.2016 № 7804/4/4.1-ДП-16). Тож виходить, що за відрядної форми оплати праці, аби отримати зарплату в розмірі мінімальної (тобто 3200 грн), робітнику слід виконати норму виробітку та норму часу. Якщо їх не виконано, мінімальну зарплату виплачують пропорційно до виконаної норми праці. Але чи правильно це, чи потрібно виплачувати мінімальну зарплату робітнику пропорційно до норми часу?

Відповідно до частини другої статті 21 Закону № 108 зарплата робітника може бути меншою за встановлену в трудовому договорі суму та суму мінімальної зарплати, якщо він не виконав норму виробітку. Отже, якщо робітник не виконав норму часу, але виконав норму виробітку, немає підстав для зменшення йому зарплати, нарахованої за відрядними розцінками (основної зарплати).

Зважаючи на це мінімальною зарплатою для робітника є мінімальна зарплата:

  • обчислена пропорційно до норми виробітку (виконаної її частини) — якщо норма виробітку не виконана, а норма часу виконана, або норма виробітку та норма часу не виконані;
  • встановлена законом, тобто 3200 грн — якщо норма виробітку виконана, норма часу не виконана або норма виробітку та норма часу виконані.

Тож із цієї мінімальної зарплати слід обчислювати доплату до рівня мінімальної зарплати. Нагадаємо, під час її обчислення не включають доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Доплата до рівня мінімальної зарплати за умов невиконаної норми виробітку

Робітникові встановлено тарифну ставку у місячному розмірі — 2045,00 грн, у годинному — 12,78,00 грн. Норма виробітку для робітника — 12 тис. деталей на місяць. Оплачують їх за відрядною розцінкою — 170,42 грн за 1000 шт. Із 20 по 24 лютого поточного року робітник перебував у відпустці без збереження зарплати. У лютому він виробив 9335 штук деталей, у т. ч. 42 год. відпрацював у нічні зміни. Потрібно визначити суму зарплати за лютий, у т. ч. доплату до рівня мінімальної зарплати.

Сума основної зарплати за фактично виконану роботу для робітника становитиме 1590,87 грн (9335 шт. × 170,42 грн ÷ 1000 шт.).

Роботу в нічні зміни оплачуємо у підвищеному розмірі — 20% годинної тарифної ставки. Доплата за роботу в нічний час становитиме 107,35 грн

(12,78 грн × 42 год. × 20%).

Мінімальну зарплату для працівника з огляду на частину п’яту статті 3-1 Закону № 108 обчислюємо пропорційно до виконаної норми виробітку. Її сума дорівнюватиме 2489,33 грн (3200,00 грн ÷ 12 000 шт. × 9335 шт.).

Доплату до рівня мінімальної зарплати визначаємо без урахування доплати за роботу в нічний час — 898,46 грн (2489,33 — 1590,87).

Отже, за лютий нарахуємо робітникові зарплату в сумі 2596,68 грн (1590,87 +

+ 898,46 + 107,35).

Гарантія оплати не виконаної норми виробітку

Слід не забувати про гарантії, встановлені статтями 111-113 КЗпП, за якими зарплата робітника за місяць не може бути нижчою від 2/3 тарифної ставки встановленого йому розряду в разі:

  • невиконання норми виробітку не з вини робітника;
  • виготовлення продукції, що виявилася браком не з вини робітника;
  • браку виробів, що стався внаслідок прихованого дефекту в оброблюваному матеріалі;
  • простою не з вини робітника.

Тоді, якщо сума нарахованої зарплати за відрядними розцінками, разом із доплатами, у т. ч. до розміру мінімальної зарплати, премією тощо, менша від 2/3 тарифної ставки, робітникові слід нарахувати зарплату за місяць у розмірі двох третин тарифної ставки.

Якщо ж норми виробітку не виконані з вини робітника, оплату провадять відповідно до виконаної роботи. При цьому час простою чи повний брак продукції, допущені з його вини, не оплачують. У цьому випадку мінімальну зарплату робітника обчислюють з розміру мінімальної заробітної плати пропорційно до норми виробітку (виконаної її частини).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді