Нова форма земельної декларації: тепер без технічних помилок

Мінфін оприлюднив нову форму земельної декларації, у якій виправив технічні помилки минулої, давайте розглянемо, яких змін зазнала нова земельна декларація!

Минула версія земельної декларація відрізнялася наявністю певних технічних помилок, що тільки ускладнювало роботу бухгалтерам та підприємцям. Мінфін прислухався до скарг платників податків і у Наказі «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 23.01.17 р. № 9 оприлюднив нову, виправлену форму земельної декларації.

Пропонуємо розглянути нову форму земельної декларації та виправлення, які було внесено до неї.

Нова земельна декларація без старих помилок

Площа земельної ділянки

Зміни торкнулися розділів І та ІІ і графи «площа земельної ділянки» - її розділили на 2 частини. У графі 8 можна вказати дані у гектарах (га), а у графі 9 у квадратних метрах (м2.). Дані графи 9 потрібно вказувати із двома десятковими знаками після коми.

Нова форма земельної декларації: тепер без технічних помилок Поки що податківці не зазначили, чи потрібно заповнювати обидві графи 8 і 9, чи можна обійтися лише однією, на розсуд платника податків.

Зазначимо, що введення графи 9 є лише технічною необхідністю. Дані у м2. необхідні для більш комфортного розрахунку податкового зобов'язання. Також, для більш комфортного встановлення податкового зобов'язання за земельними ділянками, що знаходяться у населених пунктах.

Раніше, для розрахунку податкового зобов'язання необхідно було враховувати дані площі, виражені у квадратних метрах і перевести їх у гектари. Після цього робота проводилася з даними нормативно грошової оцінки земель (далі – НГО) , які також потрібно було перевести до значення не за 1 м2, а за 1 га.

Тут мінфін вирішив піти на зустріч платникам податків і тепер податкове зобов’язання можна розрахувати без переведення всіх значень у відповідність до гектарів.

Інформація про НГО

У новій декларації було змінено назви граф, у яких потрібно відображати розмір НГО, який потрібен для розрахунку плати за землю. Відтепер у назві граф 10 і 11 розділу І та графи 10 розділу ІІ прямо вказано, що в цих графах необхідно вказувати НГО одиниці площі земельної ділянки.

Нова форма земельної декларації: тепер без технічних помилок У старій формі у зазначених графах потрібно було вписувати НГО не одиниці площі, а всієї ділянки. Проте фактично, в них вказувалася НГО одиниці площі.

Навіть податківці пояснювали, що у цих графах потрібно зазначати НГО одиниці площі, проте платники податків, через таку плутанину все одно допускали помилки. У новій декларації таку неоднозначність нарешті усунули.

Зміни ІІІ розділу декларації

Зміни, що було внесено у ІІІ розділ декларації стосуються уточнення раніше задекларованих даних. Раніше в цьому розділі суму донарахованого податку вказували у рядках 5 і 7. У рядку 5 вказували дані за періоди, строк сплати за якими не настав, а у рядку 7 – за якими минув.

Так само вписували дані і за сумами завищеного податку у рядках 6 та 8.

У новій декларації у рядку 5 відображається сума донарахованого податку, а у рядку 6 – заниженого податку.

Нова форма земельної декларації: тепер без технічних помилок Власне, так проводили виправлення у ІІІ розділі попередньої форми декларації.

Дата публікації нового наказу Мінфіну, а також дата публікації нових форм – 21.03.2017. Подавати нову форму земельної декларації потрібно з 01.01.2018 р.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді