Заповнюємо уточнюючий розрахунок до ПДВ декларації

Податківці оновили ПДВ декларацію і у платників податків постало питання – як правильно заповнювати уточнюючий розрахунок до ПДВ декларації

2017 рік почався з багатьох змін у Податковому кодексі України, а також законах, що мають пряме відношення до бухгалтерського обліку, сплати податків і т.д. Не оминули зміни і податкову накладну. Перш за все, її зробили зручнішою для платників податків, але разом із цим, нова форма податкової декларації породила чимало питань у платників податків.

Про нові умовні коди УКТ ЗЕД ми вже писали – це одне із тих питань, що не давали спокою платникам податків. І напевно запитань щодо цього буде ще більше, коли податківці опублікують ще один набір «нових» кодів. Але зараз ми розглянемо інше питання, що стосується уточнюючого розрахунку до ПДВ декларації.

Суть запитання – які рядки в уточнюючому розрахунку ПДВ декларації потрібно заповнювати – всі, чи тільки ті, в яких потрібно виправляти помилки, що були допущені у поданій декларації. Це питання озвучили податківцям і ось що вони відповіли.

Уточнюючий розрахунок до нової ПДВ декларації – як заповнювати

Перш за все – якщо платник податків самостійно виявив помилки у податковій декларації (у нашому випадку у ПДВ декларації), він має надати податківцям уточнюючий розрахунок до такої ПДВ декларації. Відповідна норма визначена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі – наказ № 21) і зазначена у пункті 1 розділу IV «Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість». Подавати уточнюючий розрахунок необхідно за формою, що була встановлена на дату подання уточнюючого розрахунку.

У наказі № 21, а саме у пункті 2 розділу VІ визначено, що у графі 4 уточнюючого розрахунку необхідно відобразити показники декларації звітного періоду, що виправляється. Якщо до декларації за визначений період вже вносились зміни – у графі 4 необхідно відобразити показники 5 графи останнього уточнюючого розрахунку.

У пункті 3 розділу VІ наказу № 21 вказано, що у 5 графі уточнюючого розрахунку необхідно відображати відповідні показники з урахуванням внесених виправлень. У графі 6 необхідно відобразити абсолютне значення суми помилки.

У пункті 5 розділу VІ наказу № 21 вказано, що у разі виправлення значення рядку 21 декларації ПДВ, що у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок необхідно подати за один звітній період, в якому вносяться відповідні зміни. Способи подачі такого уточнюючого звіту зазначено у пункті 50.1 ПК.

Значення графи 6 рядку 21 уточнюючого розрахунку має враховуватись у рядку 16.2 декларації за звітній період, в якому подано такий уточнюючий розрахунок.

Однак, якщо виправлення значення рядка 21 декларації, що у майбутньому впливатиме на значення рядку 18 чи 20.2, уточнюючий розрахунок має подаватися за кожний звітній період у якому значення рядку 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

Пункт 7 розділу VІ наказу № 21 встановлює, що платник податків який самостійно виявив заниження податкових зобов'язань у минулі звітні періоди, має самостійно нарахувати собі штраф і сплатити його. Сума штрафу має відображатися у графі 6 рядку 18.1.

У пункті 8 розділу VІ наказу № 21 зазначено, що у випадку виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до якої біло додано уточнюючий розрахунок, повинні бути додані додатки, які містять у собі інформацію щодо уточнених показників.

З урахуванням всього вище викладеного – у уточнюючому розрахунку потрібно заповнювати всі рядки декларації, яка уточнюється:

  • В графі 4 відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок;
  • В графі 6 відображається абсолютне значення помилки по всіх в уточнюючому розрахунку рядках. Якщо значення дорівнює «0» – рядок не заповнюється.

Якщо певні рядки в декларації з ПДВ не були заповнені, то в уточнюючому розрахунку їх теж не потрібно заповнювати.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді